Rautjärvellä kehitetään sotahistoriaan liittyvää opastusta — 20 kohdetta kunnostetaan yleisölle

Kohteita raivataan esiin niin, että niihin on helppo löytää ja paikoille pääsee kulkemaan.

SA-kuva

Ylipäällikkö C.G.E. Mannerheim kävi Simpeleellä jatkosodan hyökkäysvaiheessa. Taustalla 15. divisioonan tilapäinen esikunta, tehtaan rinteessä sijainnut virkailijakerho, joka on yksi Rautjärven 20 sotahistoriakohteesta.
Ylipäällikkö C.G.E. Mannerheim kävi Simpeleellä jatkosodan hyökkäysvaiheessa. Taustalla 15. divisioonan tilapäinen esikunta, tehtaan rinteessä sijainnut virkailijakerho, joka on yksi Rautjärven 20 sotahistoriakohteesta.

Rautjärven tärkeimmät sotahistorialliset kohteet saavat uuden elämän turistinähtävyyksinä. Kunnan etelä- ja pohjoispäähän sijoitetaan ensi kevään aikana kaksi karttataulua, joissa on reittiopasteet noin 20 sotahistoriallisesti merkittävään kohteeseen. Kohteet kunnostetaan ja niihin tulee paikan historiasta kertovat kuvataulut ensi syksynä.

Rautjärven sotahistoriallisten kohteiden kartoitus- ja kunnostustyöt liittyvät investointi- ja kehityshankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää Rautjärven alueen sotahistoriaan liittyvää opastusta ja ennallistaa sekä kunnostaa sotahistoriallisia kohteita. Hankkeen on rahoittanut Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Projektipäällikkö Juha-Pekka Natusen mukaan hanke on edennyt tiedonkeruu- ja kirjoittamisvaiheeseen.

— Olemme kartoittaneet yhdessä paikallisten reserviläisjärjestöjen kanssa, mitä kohteita haluamme lähteä kehittämään. Tiedot on toimitettu minulle, ja minä vastaan puhtaaksi kirjoittamisesta siihen muotoon, että saamme kuvataulut pystyyn ensi syksyyn mennessä, Natunen kertoo.

Kohdelista alkuvuodesta

Täydellinen kohdelista valmistuu alkuvuodesta, mutta muutamia kohteita Natunen pystyy jo nyt paljastamaan.

— Simo Häyhä saa oman taulunsa Miettilän kasarmialueelle Kollaa- ja Simo Häyhä –museon viereen. Simpeleen Tehtaanpuistoon tulee taulu, joka kertoo muun muassa siellä edelleen olevasta pommisuojasta.

SA-kuva

Radioasema Ritakosken voimalaitoksella on yksi Rautjärven 20 sotahistoriakohteesta.
Radioasema Ritakosken voimalaitoksella on yksi Rautjärven 20 sotahistoriakohteesta.

Oma taulunsa tulee myös Tehtaanpuiston vieressä sijainneen vanhan virkailijakerhon yhteyteen. Laikon lentokenttä saa myös oman uudistetun taulunsa.

Kohteiden tarkkaa määrää ei ole vielä lyöty lukkoon, sillä tiedonkeruu on vielä kesken.

— Parista kohteesta on vielä epävarmaa, saadaanko tietoa tarpeeksi, mutta näitä lukuun ottamatta paikat ovat tiedossa.

Kohteet helposti tavoitettavia

Joukossa on myös muutamia kohteita, joissa sodista muistuttamaan ei ole säilynyt mitään konkreettista. Tällainen on esimerkiksi Simpeleen koulun vieressä sijainnut Matomäen ilmavalvontatorni.

— Halusimme tuoda nämäkin kohteet esiin, koska ne ovat tärkeä osa kokonaistarinaa. Kaikkiin kohteisiin tutustumalla saa aika vahvan käsityksen, mitä etenkin jatkosodan aikana kunnassa tapahtui.

Kaikkiin kohteisiin tutustumalla saa aika vahvan käsityksen, mitä etenkin jatkosodan aikana kunnassa tapahtui.

Suurempia kunnostustöitä Natusen mukaan ei vaadita, vaan ensi kevään työt painottuvat reittien raivaamiseen.

— Käytännön kunnostustyöt ovat sitä, että paikka on helppo löytää ja sinne pääsee kulkemaan. Kaikkiin kohteisiin pääsee autolla vähintäänkin hyvin lähelle, Natunen kertoo.

Luetuimmat