Ihmiskeho osana luomakuntaa

Saimaan Kameraseura: Westonien jalanjäljissä. Fine Nude Art –valokuvia galleria Pihatossa 5.- 29.7.2017

Hannu Luostarinen

Hannu Luostarisen sensuelli otos on näyttelyn parhaimmistoa.

Harvoin näkee alueellamme tasokasta alastonmallien kuvausta, mutta sekin ihme on avoinna kaikelle kansalle Pihatossa.

Kameraseura järjesti 2013—2015 Nude-valokuvaustyöpajoja, joissa tutorina oli maailmankuulu amerikkalainen Kim Weston. Yksi hänen töistään on näyttelyssäkin.

Yksikään kuva ei banalisoi alastomuutta.

Näyttelyn kokonaisvaikutelma on tyylikäs ja ehdottoman hyvällä maulla toteutettu. Yksikään kuva ei banalisoi alastomuutta, vaan pikemminkin korottaa sen kauneuden ylemmälle asteelle.

Nuoret, kieltämättä viehättävät naismallit osaavat olla luonnollisia ja kuvaajat korostavat heidän vartalonsa kauneutta valojen ja varjojen taitavalla vuorottelulla.

Suoralla yleisvalolla toistettu alaston on kuin viesti patologian laitokselta, mutta tässä näyttelyssä sellaista julmuutta on turha hakea – nämä otokset hengittävät ihmiskehon kauneutta. Taitavalla rajauksella ja oivaltavalla varjojen leikinnällä saadaan hienoja lopputuloksia.

Kuvattavat on osin viety luonnon keskelle, osaksi luomakuntaa. Siitä syntyy hieno jännite. Taivas ja vesi peilautuvat naisen olemusta vasten, kuten Hannu Luostarisen oivallisessa työssä.

Varjojen leikkiä iholla onnistuvat vangitsemaan erinomaisesti Kirmo Wilén ja Veijo Kantele.

Yksi asia silti näyttelyssä ihmetyttää — naiskuvaajien vähäisyys. Miksi alastonkuvauksessa lähes poikkeuksetta miehet kuvaavat nuoria naisia? Eikö naisilla ole otetta visuaalisesti ihmiskehoon?

Sen vuoksi aivan riemukas kuva on lappeenrantalaisen Mari Joutjärven saunojat, jossa on hyvä tunnelma, mainio valo ja totaalisen luonnollinen ote ihmisen alastomuuteen.

Näyttelyn sensuellein ja ehkä kaunein työ tulee paikalliselta Ville Tulkilta. Kuvassa on kaikki kohdallaan: muoto, valo ja asetelma.

|

Seppo Paajanen

Hyvää: Monipuolinen otos alastonkuvauksen maailmasta.

Huonoa: Kovin vähän naiskuvaajia.

Erityistä: Osassa kuvia on onnistuttu liittämään ympäröivä tila merkitykselliseksi osaksi kuvan viestiä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet