Kirja-arvio: Demokratian kehitys pikakelauksena

Kai Alhanen — Tuukka Perhoniemi: Demokraattinen perintömme. Vastapaino 2017. 245 sivua.

Demokratian nakertajat maailmalla ovat nostaneet esiin keskustelun demokratian tilasta ja jopa tulevaisuudesta hallintomuotona. Alhanen ja Perhoniemi ottavat omalla tavallaan osaa keskusteluun kirjoittamatta tai kommentoimatta suoraan rivilläkään näitä nykyhetken tapahtumia.
Salaviisas menettely toimii. Oli kyse sitten antiikin Ateenan tai Amerikan Yhdysvaltojen itsenäisyystaistelun aikaisista kirjoituksista, on niihin osattu hakea näkökulma, jonka kuka tahansa lukutaitoinen osaa yhdistää tämän hetken keskusteluaiheisiin.
Kirjoittajien kantavana ajatuksena on, että demokraattinen hallintomuoto sellaisenaan on hauras ja haavoittuva. Demokratia on monisäikeinen, useista ideoista pitkän ajan kuluessa kudottu. Teknisenä hallintomuotona demokratia edellyttää rinnalleen kansalaisten demokraattista elämäntapaa, ja elääkseen sen aktiivista toteuttamista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat