Mafiatutkimuksen Indiana Jones

Federico Varese: Mafia — Syntymästä kuolemaan. Suomentanut Mari Janatuinen.347 sivua, Atena 2017.

Mafiatutkimuksen Indiana Jones

Mafia. Viiteen kirjaimeen tiivistyy voimakkaita mielikuvia. Oxfordin yliopiston kriminologian professori, italialaissyntyinen Federico Varese, yhdistää järjestäytynyttä rikollisuutta läpivalaisevassa kirjassaan akateemista tutkimusta ja kenttätyötä kuin Indiana Jones ikään.

Varese analysoi ensin eri maiden rikollisjärjestöjen yhteyksiä ja eroja viileän teoreettisesti, syöksyen jo seuraavalla sivulla tapahtumien ytimeen, kuvaten näkemäänsä Venäjän mafian vihkimysmenoista tai hongkongilaisen triadin katupartion reitiltä.

Varese tuo onnistuneesti esille mafian jäsenten julkisuuskuvan ja todellisuuden välisen kuilun.

Kahdeksan alaluvun kautta Varese valaisee mafiaan liittymistä, rahan ja väkivallan ympärillä pyörivää arkea sekä yhteyksiä politiikkaan. Yllättävä huomio on, että mafia tarvitsee menestyäkseen paitsi markkinataloutta myös demokratiaa — autoritäärinen hallinto kun kaventaa rikollistenkin toimintavapautta.

Esimerkiksi Venäjällä mafian kultakausi ajoittui Neuvostoliiton ja Putinin ajan väliseen länsimieliseen kauteen 1990-luvulle.

Varese tuo onnistuneesti esille mafian jäsenten julkisuuskuvan ja todellisuuden välisen kuilun. Järjestö perustelee olemassaoloaan kunniakoodeilla ja veljeyden ihanteilla, mikä kirjoittajan mukaan on taakse jäänyttä aikaa.

Nykymafia ei ole loistoautoja, sikareita ja mittatilauspukuja, vaan jotain aivan muuta: ”Suurimman osan ajastaan mafiosot ovat joko hakattavina tai ammuttavina, kumartelevat itseään ylempiä, taistelevat kilpailijoiden kanssa tai istuvat vankilassa. Kun he eivät ole enää hyödyksi, heidät sysätään syrjään ja unohdetaan. Monet kuolevat köyhinä.”

|

Mika Rissanen

Hyvää: Asiantuntemus tekee vaikutuksen.

Huonoa: Sirpaleisuus rikkoo paikoin tekstin imua.

Erityistä: Varese vertaa mafiaa uskontoon — sääntöineen, hierarkioineen ja täydellisen omistautumisen vaatimuksineen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.