Kaupungit sopivat kulttuuripääkaupunkivuoden rahoituksesta – Savonlinna maksaisi kaksi miljoonaa, Lappeenranta ja muut kukin puoli miljoonaa euroa

Kulttuuripääkaupunkivuoden budjetti jakaantuisi omarahoitusosuuksien suhteessa.

Timo Seppäläinen

Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakevat kaupungit ovat päässeet sopuun rahoitusosuuksistaan.
Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakevat kaupungit ovat päässeet sopuun rahoitusosuuksistaan.

Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 hakevat kaupungit ovat sopineet kulttuuripääkaupunkivuoden omarahoitusosuuksista.

Savonlinnan kaupungin omarahoitusosuus on kaksi miljoonaa euroa ja muiden kaupunkien omarahoitusosuus 500 000 euroa kaupunkia kohti. Rahat tarvitaan kuuden vuoden aikana 2022–2026, jos Savonlinna ja Itä-Suomi saavat kulttuuripääkaupungin statuksen.

Kulttuuripääkaupunkivuoden kokonaisbudjetti jaetaan kaupunkien omarahoitusosuuksien suhteessa eli suurempi rahasumma tuo enemmän sisältöä.

Kokonaisbudjetti 21,5 miljoonaa euroa

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti kaupungin rahoitusosuudesta maaliskuun 30. päivänä.

Muut hakuun osallistuvat kaupungit ovat Lappeenranta, Mikkeli, Kuopio ja Joensuu. Lisäksi haussa ovat mukana kaikki Itä-Suomen maakuntaliitot.

Alustavan suunnitelman mukaan kulttuuripääkaupunkivuoden budjetti on 21,5 miljoonaa euroa.

Valtion rahoitusta budjetista on arviolta 10–12 miljoonaa euroa. Yksityisen rahoituksen osuudeksi on arvioitu kaksi miljoonaa euroa.

Loppurahoitus koostuu kaupunkien maakuntaliittojen ja muiden kuntien rahoituksesta sekä mahdollisesti EU:n varoista

Hakemus jätettävä 5. toukokuuta mennessä

Kulttuuripääkaupunkihakemus pitää jättää opetus- ja kulttuuriministeriölle 5. toukokuuta mennessä.

Toiselle kierrokselle pääsevät hakijat valitaan 24. kesäkuuta. Kulttuuripääkaupungin valitsee 12 henkinen valitsijaraati kesällä 2021.

Jokin suomalainen kaupunki valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Tittelistä kisaavat Savonlinnan lisäksi Tampere ja Oulu.

Jos Savonlinna pääsee toiselle hakukierrokselle, hakua valmistellaan kakkosvaiheen hankkeessa, josta kukin kaupunki ja maakuntaliitto maksaisi 30 000 euroa.

Kakkosvaiheen hanketta hallinnoisi Savonlinnan kaupunki.