Kirja-arvio: Uutuuskirja Nightwishista on keskinäistä kehumista ja markkinointia

Timo Isoaho: Nightwish — We Were Here. Like 2018, 364 sivua

Kirja-arvio: Uutuuskirja Nightwishista on keskinäistä kehumista ja markkinointia

On tuskin sattumaa, että Timo Isoahon uusi Nightwish-kirja ilmestyy juuri ennen yhtyeen lähtöä puolitoistavuotisen tauon jälkeen uuden kiertueen Decades: World Tour 2018 Atlantasta 9. maaliskuuta alkavalle ensi osuudelle Yhdysvalloissa, ja samana päivä julkaistaan Decades-niminen kokoelmalevy.

Isoahon kirja ei ole mikään Nightwish-historiikki, vaan se käsittelee ainoastaan yhtyeen edellisen Endless Forms Most Beautiful -levyn tekoprosessia 2013—15 ja samannimistä maailmankiertuetta 2015—16.

Kirja on selvästi suunnattu jo Nightwish-fanikuntaan kuuluville, sillä yhtyeen Imaginaerumiin päättynyt menneisyys kuitataan toteamuksella: ”Yhtyeen kokoonpanon täytyy muuttua. Muussa tapauksessa Nightwishillä ei ole tulevaisuutta.”

Uuden ajan ja levyn tekoa esitellään yhtyeen jäsenten Facebook-keskusteluja muistuttavissa tekstipätkissä, joihin Isoaho johdattelee ylisanaisesti hehkuttaen ja mahtipontisia fantasiavertailuja viljellen.

Kirjan parasta antia ovat valokuvat.

Keskustelut siitä, miten biisit syntyivät, miten niitä harjoiteltiin ja miten ne myöhemmin tallennettiin, sujuvat yhtyeen jäsenten kehuskellessa toisiaan, ennen muita tietysti yhtyeen johtohahmon Tuomas Holopainen neroutta. Toki harmeja ja vaikeuksiakin on, mutta vain nopeaa voittamista varten.

Riffi sinne, toinen tänne ja miksausurakka -kuvailujen sijaan olisi toivonut, että ajatusten tasolla olisi edes koetettu päästä pintaa syvemmälle. Aloitusluvun tematiikkapohdinnat levyn syntyyn vaikuttaneen maailmankuulun evoluutiobiologi Richard Dawkinsin ajatuksista osoittavat, että eväitä enempään olisi ollut.

Toinen puoli kirjasta raportoi samaan fb-keskustelutyyliin keikka keikalta kiertueen etapit. Molempien osuuksien välipaloina saadaan lukea managereiden, koti- ja ulkomaisten yhteistyökumppaneiden ja fanien ihailuntäyteisiä puheenvuoroja.

Kirjan parasta antia ovat valokuvat. Lukujen elokuvamaiset, fantasiavivahteiset maisemakuvat aloituskuvat ovat hienoja, ja tekstin lähes toissijaiseksi jättävässä valtaisassa kuvamäärässä on paljon myös aitoja tilannekuvia.

Hyvää: Valokuvitus.

Huonoa: Tietopuoli jää ohueksi.

Erityistä: Kansainvälisyys todentuu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.