Lappeenrannan iskelmäjuhlat huipentuvat raskaisiin ikivihreisiin — Raskasta iskelmää -yhtyeen laulaja JP Leppäluoto sanoo, että metalli ja iskelmä eivät lopulta ole niin kaukana toisistaan

Raskasta iskelmää kokoonpanon kanssa kiertävä JP Leppäluoto kertoo, etteivät kaikki sulata ikivihreiden kappaleiden sovittamista raskaammiksi versioiksi. Lappeenrannan Iskelmäkesä -festivaali huipentuu lauantaina Raskaaseen iskelmään.

Metallilaulaja JP Leppäluoto esiintyy Raskasta iskelmää -kokoonpanon kanssa Lappeenrannassa lauantaina. Muusikon mukaan ikivihreiden sanat ja melodiat ovat suomalaisilla äidinmaidossa.
Metallilaulaja JP Leppäluoto esiintyy Raskasta iskelmää -kokoonpanon kanssa Lappeenrannassa lauantaina. Muusikon mukaan ikivihreiden sanat ja melodiat ovat suomalaisilla äidinmaidossa.

Ikivihreät Suomi-iskelmät ovat suomalaisilla äidinmaidossa. Tätä mieltä on metallilaulajana parhaiten tunnettu JP Leppäluoto, joka saapuu lauantaina Lappeenrantaan Raskasta iskelmää -kokoonpanon kanssa.

— Jengi ei tiedä tietäneensä niitä melodioita ja sanoja, mutta Suomi-iskelmäbiisit ovat tavallaan maammelauluja: Kaikki osaavat ne, ja kaikki ovat niitä kuunnelleet. Esimerkiksi vanhemmat ovat luukuttaneet niitä autoradiosta, ja ne ovat siirtyneet sieltä.

Esimerkeiksi Leppäluoto nostaa Frederikin Tsingis Khanin ja Taiskan Mombasan, joita Leppäluoto kuvaa suomalaisiksi anthemeiksi. Myös Mikko Alatalon Rikoo on riskillä ruma uppoaa Leppäluodon mukaan yleisöön.

Lappeenrannan Iskelmäkesä -festivaali huipentuu lauantai-iltana Raskasta iskelmää -esitykseen. Leppäluoto on yksi kokoonpanon kolmesta laulajasta.

Siellä on kovannäköistä partajätkää Slayerin paita päällä, mutta myös nuoria ja eläkeläisiä. — JP Leppäluoto

Idea Raskasta iskelmää -projektista syntyi Raskasta joulua -yhtyeen keikkabussissa. Leppäluoto on kiertänyt Raskasta joulua -kiertueilla lähes 15 vuoden ajan. Bussissa pohdittiin, että olisi kiva esiintyä jouluajan ulkopuolellakin. Kesäkiertueelle piti kuitenkin keksiä jotain muuta kuin joululauluja.

— Festarivastaanotto on ollut mielettömän hyvä ja positiivinen. Ihmiset tulevat epäilevin mielin katsomaan, mutta yllättäen ne nyrkit nousevat pystyyn. Havaittavissa on pieniä työvoittoja.

Leppäluodon mukaan monenlaiset ihmiset innostuvat raskaista iskelmäsovituksista.

— Näyttää, että kaikki diggailevat. Siellä on kovannäköistä partajätkää Slayerin paita päällä, mutta myös nuoria ja eläkeläisiä.

Kaikille raskaammat iskelmät eivät uppoa. Leppäluodon mukaan penseää suhtautumista on tullut osalta metalliväestä.

— Metallipuolen mielestä tällaista ei sopisi harrastaa, ja ollaan aika uppiniskaisia sen suhteen mitä saa tehdä. En halua olla ilkeä, mutta olen itsekin ollut sellainen ihminen, joka ei ole suvainnut oikein minkäänlaista.

Leppäluoto tunnetaan parhaiten metalliyhtye Charonin laulajana. Hän muistaa, miten takavuosina oma musiikkisuhde oli aika jyrkkä.

— Kaikki muu oli automaattisesti paskaa, paitsi Charon.

Metallipuolella myös covereihin on perinteisesti suhtauduttu penseästi. Esimerkiksi Charon valikoi hyvin tarkkaan mitä kappaleita coveroi.

— Mutta jos Children of Bodomkin coveroi Britney Spearsia, niin mikä tässä Mikko Alatalon coveroinnissa on niin pahaa, Leppäluoto heittää.

Eevamaija Virtanen

Raskasta iskelmää -kokoonpanossa laulava JP Leppäluoto on opetellut pitämään vapaata raskaiden kiertueiden välissä. Syksyllä on luvassa soolo- ja Raskasta joulua -kiertueet.
Raskasta iskelmää -kokoonpanossa laulava JP Leppäluoto on opetellut pitämään vapaata raskaiden kiertueiden välissä. Syksyllä on luvassa soolo- ja Raskasta joulua -kiertueet.

Leppäluoto pohtii, että lopulta suomalainen metalli ja iskelmä eivät lopulta ole niin kaukana toisistaan.

— Jos otat jonkun Himin tai 69 Eyesin kappaleen ja teet siihen uuden instrumentaation iskelmän suntaan, niin melodioiltaan ja rakenteeltaan se on täysin sama asia. Charonin kanssa periaatteessa sama juttu, paitsi että meillä on säröt siinä päällä.

Laulajan mukaan suomalaisen metallin ja iskelmän taustalla vaikuttaa sama musiikillinen perimä.

— Siinä ollaan ihan schlägerin alkulähteillä. Se on puhdasta suomimaisemaa.

Iskelmäkesä -festivaali Lappeenrannan kansalaistorilla 16.—17.8. Raskasta iskelmää esiintyy lauantaina klo 23.

Kommentoidut