Peltsin perässä Lappiin

Mikko Peltola ja Mika Wickström: Peltsin Lapissa. 185 s. Tammi 2017.

Toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola on hurahtanut Lappiin, josta hän on tehnyt Ylelle erähenkisiä tv-sarjoja. Peltsin Lappi -sarja on nyt poikinut eräänlaisen jatko-osan kirjana nimeltä Peltsin Lapissa. Toisena tekijänä on kirjailija Mika Wickström.

Peltola kävi Lapissa ensi kertaa vasta aikuisena 2000-luvun alussa, jolloin hän lähti yksikseen lomalle appiukkonsa firman mökille Saariselälle. Vaikka sää ei suosinut sen paremmin maastopyöräilyä kuin hiihtoakaan, Lapin luonto ja hiljaisuus saivat hänet lumoihinsa.

Faktaosuuksissa valotetaan muun muassa Lapin historiaa, saamelaiskulttuuria, Tenon kalastussääntökiistoja ja Kemijoen patoamista.

Kirjassa Peltola palaa työreissuihinsa, mutta kertoo tapahtumista enemmän kuin tiiviissä tv-ohjelmassa on mahdollista.

Hän matkustaa Lapissa pitkin ja poikin: meloo, hiihtää ja pyöräilee. Hän kaivaa kultaa ja juhlii saamelaisten kanssa. Innokkaana kalamiehenä kalastus on hänelle tärkeintä, ja moni joki tulee koluttua. Jos lukija ei piittaa kalojen narraamisesta, tarinoissa on onneksi muutakin.

Peltola ei kaihda hankaliakaan aiheita, kuten suurpetokeskustelua. Hän tapaa kiinnostavia ja värikkäitä persoonia, joista kerrotaan minä-muodossa. Heistä kuulisi mieluusti lisää.

Faktaosuuksissa valotetaan muun muassa Lapin historiaa, saamelaiskulttuuria, Tenon kalastussääntökiistoja ja Kemijoen patoamista. Ne tuovat syvyyttä Peltolan tunnelmointiin.

Kuvausmatkojen toistuminen tuo kirjaankin lievän toisteisuuden. Hiki, hyttyset ja väsymys tulevat moneen kertaan mainituiksi.

Nojatuolimatkaaja kaipaa sanojen tueksi kuvia. Niitä onkin runsaasti, samoin kuvaajia. Peltolan ohella enimmistä otoksista vastaa Ylen toimittaja-kuvaaja Jari Salonen, joka on kuvannut myös alkuperäisen tv-sarjan.

| Leena Härkönen

Hyvää: Lappi pääsee esiin monelta kantilta.

Huonoa: Kalastusreissut alkavat toistaa itseään.

Erityistä: Peltsin Lappi -sarja on katsottavissa Yle Areenassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.