Kaukaan kasarmin lapsi matkaili aikuisena Lapissa — Osulan rahastajana työuransa tehneen Seija Savolaisen uusi kirja kuvaa Pohjolaa ja sen herättämiä tuntoja

Seija Savolaisen uusi aluevaltaus on matkakuvaus. Lauritsalalaisnaisen kolmas teos kertoo 1950-luvulla alkaneesta Lapin-kuumeesta.

Kirjan kuvitusta

Seija Savolainen on matkannut Lapissa monella pelillä ja useina aikoina. Pyörä ja kesäkuu ovat mainio yhdistelmä.
Seija Savolainen on matkannut Lapissa monella pelillä ja useina aikoina. Pyörä ja kesäkuu ovat mainio yhdistelmä.

Seija Savolaisen kirjallinen palo roihuaa edelleen ja siirtyy uusille alueille. Yli 80-vuotias lauritsalalainen on aiemmin kirjoittanut kirjat sekä Osulan linjureiden rahastajien tarinoista että lapsuusmuistoista Kaukaan tehtaan kasarmeilta. Lapsuuden ja työelämän taltioinnin jälkeen vuorossa on vapaa-aika. Omakustanne Tuli tuulet tuntureilta sisältää kertomuksia ja runoja, joiden muusana ovat olleet hänen monet Lapin-retkensä.

Työuransa linja-auton rahastajana tehnyt Savolainen (s. 1937) on kulkenut Lapissa 1950-luvulta lähtien. Kesällä, syksyllä, talvella. Hiihtämällä, patikoimalla, pyöräilemällä. Suosikkiaika on kesäkuu, kulkupeli pyörä.

Polttelee Norjassa aikoinaan tehdyn liftausreissun tarinoiden julkaiseminen. — Seija Savolainen

— Moni Lapin-kävijä ajattelee vain hiihtämistä, mutta pyöräilemällä seutua on mainio kiertää, Savolainen suosittelee.

1990-luvulle saakka hän oli useiden retkien matkanjohtajana, muttei aina ole kaivannut seuraa.

— Olen tehnyt tuttavuutta paikallisten ihmisten kanssa ja osallistunut talkoisiin yösijaan vastaan.

Savolainen kertoo perunannostosta Lapissa ja matkustamisesta pohjoiseen ilman ennakkoon tehtyä majoitusvarausta.

Kirjan kuvitusta

Seija Savolaisen Lapin-innostus alkoi jo 1950-luvulla.
Seija Savolaisen Lapin-innostus alkoi jo 1950-luvulla.

Lapin-kirja ulottuu myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Retkiä on tehty ja tuntoja taltioitu Pohjois-Norjasta ja -Ruotsista, ja sieltä löytyisi aihe uuteen kirjaankin.

— Polttelee Norjassa aikoinaan tehdyn liftausreissun tarinoiden julkaiseminen, rollaattorilla nykyisin liikkuva Savolainen sanoo.

Nyt ilmestynyt kirja taltioi kertomusten ja runojen ohella monimuotoiset matkanteon tavat, joilla Savolainen on Lapin-reissunsa tehnyt.

Pääasiassa Savolaisen kirjoittaman tekstin ohella Tuli tuulet tuntureilta -kirja sisältää matkoilta tallennettuja valokuvia. Nekin ovat lähinnä Savolaisen ottamia ja antavat luonnon lisäksi kuvaa useista matkaseurueista.

Kovakantisesta omakustanteesta on otettu 200 kappaleen painos. Kirjaa ei ole myynnissä missään, mutta siitä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Savolaiseen. Hänet tavoittaa puhelinnumerosta 050 546 1060.