Kirja-arvio: Kirjan henki tiivistyy sen kanteen

Ville Hänninen: Kirjan kasvot. Sata vuotta suomalaisia kirjankansia. 335 s. SKS 2017.

Suomi 100 –teemavuosi poikii ansiokasta kirjallisuutta, jota muuten ei ehkä olisi julkaistu.
Suomalaista kirjankansitaidetta ei ole juurikaan koottu, saati analysoitu. Siinä mielessä tietokirjailija, toimittaja Ville Hännisen (s. 1976) laatima teos on lajissaan ainutlaatuinen. Siinä käydään sata vuotta kirjahistoriaamme läpi menetelmällä kirja ja kansi per vuosi.

Hänninen pitää kaanoninsa hienosti kasassa ja osoittaa valinnoillaan kiitettävää tietämystä kirjallisuutemme kokonaisuudesta.


Rankkaus on ollut varmasti vaikea. Miten valita tärkeiltäkin vuosilta vain yksi kirja ja sekin vielä kansipainotteisesti. Mutta lopputulos on komea kavalkadi kirjoja ja niiden kansia. Kiitettävästi ovat mukana kaikki kirjallisuuden alueet: romaanien lisäksi runot, tietokirjat ja lasten kirjallisuus.
Hänninen pitää kaanoninsa hienosti kasassa ja osoittaa valinnoillaan kiitettävää tietämystä kirjallisuutemme kokonaisuudesta ja sen yksittäisistä helmistä.

Tyylisuunnat esillä

Kuva on aina aikansa peili, kirjojen kansissakin. Taiteelliset tyylisuunnat tulevat selvästi esiin. On selkeää sankarillisuutta ja konservatiivista kuvaa, on kepeämpää irrottelua ja vapaata kuvausta. Kiinnostavaa on myös nähdä modernia taidetta kirjojen kansissa.
Nykypäivän kannet ovat omalla tavallaan myyvän raflaavia. Kirjat joutuvat kilpailemaan muiden painotuotteiden kanssa. Lenita Airiston elämänkerran kansi on kuin kalliin aikakauslehden lööppi. Vuosisadan alun kansikuvista on noin miljoona vuotta tähän tuotokseen. Siis tyylikkyydessä.
Hänninen taustoittaa kuvansa hienosti. Hän kertoo kirjoista, mutta erityisesti kansien tekijöistä. Tärkeät graafikot saavat vihdoin ansaitsemansa arvon.
Kirja ilman kantta on kuin talo ilman kattoa.

Hyvää: Hieno läpileikkaus tärkeiden kirjojen kansista ja niiden tekijöistä.
Huonoa: –
Erityistä: Ikoniset kannet Sinuhesta ja Tuntemattomasta sotilaasta analysoidaan hienosti.