Aviopari kirjoitti Rontti-kissan kasvutarinan isoille ja pienille lapsille, Tuukka Sandström ja Varpu Eronen testasivat teosta omilla lapsillaan eivätkä perheen kissatkaan välttyneet luomistyöltä

Taiteilijaparin toinen yhteinen lastenkirja ilmestyy ensi viikolla. Filosofisia pointteja ja fantasiaelementtejä sisältävästä romaanista löytyy myös yhtymäkohtia Nalle Puhiin.

Varpu Eronen

Kuvataiteilija Varpu Eronen ja kirjailija Tuukka Sandström julkaisevat toisen yhteisen lastenkirjansa ensi viikolla. Rontti-kissan seikkailuista kertova romaani sai alkunsa pariskunnan omille lapsilleen kertomista tarinoista.
Kuvataiteilija Varpu Eronen ja kirjailija Tuukka Sandström julkaisevat toisen yhteisen lastenkirjansa ensi viikolla. Rontti-kissan seikkailuista kertova romaani sai alkunsa pariskunnan omille lapsilleen kertomista tarinoista.

Tuukka Sandströmin ja Varpu Erosen uusi lastenromaani kertoo Rontti-kissan kasvutarinan. Kirjan päähenkilönä on pieni kissanpentu, joka päätyy jännittäviin seikkailuihin.

– Rontin maailmaa voisi verrata lapsen maailmaan. Lapsen tavoin kissa kohtaa uusia asioita, eläimiä ja ihmisiä. Toisin kuin ihmisellä kissalla lapsuus on hyvin lyhyt. Rontin tapauksessa se kestää yhden kesän, kirjan kirjoittanut Sandström kertoo.

Rontti-kissan kummallinen kesä ilmestyy ensi viikolla Avain-kustantamon julkaisemana. Teos on haminalaisen avioparin toinen yhteinen lastenkirja. Tälläkin kertaa Eronen on vastannut kirjan taitosta ja kuvituksesta.

– Rontin näkökulmasta tehty kuvitus vie tarinaa eteenpäin elokuvamaisesti. Se kuvaa, miten kissanpennun maailma avautuu vähitellen. Aluksi yksityiskohtia on niukasti, ja maailmankuva on pelkistetympi. Pikkuhiljaa asioita ja värejä tulee enemmän, Eronen kuvailee.

Yhtymäkohtia Nalle Puhiin

Edellisen yhteistyön, Kuutarhuri-runokirjan, lailla uusi romaani sai alkunsa jo vuosia sitten pariskunnan lapsilleen kertomista tarinoista. Teoksessa esiintyvät eläimet pohjautuvat lasten leluille keksittyihin henkilöhahmoihin.

– Seikkailut ja tarinat syntyivät vähän samaan tapaan kuin (A. A. Milnen) Nalle Puh. Rontti tosin on elävä kissa toisin kuin Nalle Puh, johon kirjoissa viitataan Risto Reippaan leluna, Sandström sanoo.

Perheen lapset, yhdeksänvuotias Solja ja kuusivuotias Tuure, olivat vanhempiensa apuna kirjan tekoprosessissa.

– Kumpikaan ei muistanut kuulleensa näitä tarinoita aikaisemmin. He toimivat koelukijoina, mutta testasin heillä myös kuvitustani. Heistä oli tosi iso apu, Eronen kiittelee.

Rontti-kissan kummallinen kesä -lastenromaani saa jatko-osan syksyllä 2022.
Rontti-kissan kummallinen kesä -lastenromaani saa jatko-osan syksyllä 2022.

Toimii sekä pikkulapsille että alakoululaisille

Sandströmin mukaan 144-sivuinen romaani toimii Nalle Puhin tapaan sekä pienemmille lukijoille että alakoululaisille.

– Mukana on myös filosofisia pointteja. Osa jutuista ei ehkä avaudu pikkulapsille, mutta se ei haittaa. Tarinaan voi palata myöhemmin uudelleen.

Hän sanoo halunneensa kirjoittaa kirjan, jota aikuisenkin on mukava lukea. Useita tasoja ja juonenkäänteitä sisältävässä tarinassa on myös mukana fantasiaelementtejä.

– Olen lapsesta asti pitänyt fantasiakirjallisuudesta.

Kuvitetun Rontin esikuvina toimivat perheen omat kissat

Piirretyn Rontin esikuvina toimivat perheen kaksi kissaa, veljekset Puhveli ja Tärppä. Maatiaiskissat tulivat Erosen ja Sandströmin kotiin puolitoista vuotta sitten edesmenneeltä haminalaiselta eläinlääkäriltä Vesa Pakkaselta.

– Hänen vastaanotolleen tuotiin hylätty tiineenä oleva kissa, joka synnytti kaksi poikasta. Vesa kysyi meiltä, haluaisimmeko ottaa ne. Vesa menehtyi yllättäen vain puoli vuotta kissojen luovutuksen jälkeen, Sandström sanoo.

Vaikka Rontti-kissa on lapsen kaltainen toimija, Eronen kertoo, ettei hän halunnut tehdä siitä ihmismäistä.

– Tarkkailin kissojemme kehonkieltä. Mistä kohtaa häntä pörhistyy ja miten ne vetävät korvansa luimuun? Kotona olevat havaintokappaleet auttoivat tekemään kuvituksesta luontevampaa kissan osalta.

Varpu Eronen

Varpu Eronen ja Tuukka Sandström saivat viime joulukuussa Haminan kulttuuripalkinnon yhdessä runoilija Maiju Pohjolan kanssa.
Varpu Eronen ja Tuukka Sandström saivat viime joulukuussa Haminan kulttuuripalkinnon yhdessä runoilija Maiju Pohjolan kanssa.

Kissanpentu on lapsille samaistuttava hahmo

Sandström arvelee, että Rontti olisi saattanut olla erilainen hahmo, jos kissaveljet olisivat asuneet heillä jo tarinan kirjoittamisvaiheessa.

– Oikeat kissat ovat leikkisiä, mutta vähän arvaamattomia ja toisinaan julmiakin. Rontti päinvastoin on kiltti kissa, joka joutuu tahtomattaan erilaisiin tilanteisiin, joista se selviää ennalta arvaamattomin ratkaisuin.

Sandströmin mukaan Rontti päätyy pentuna kotiin, jossa on kylmä ilmapiiri. Uudet omistajat haluavat, että kissa ratkaisisi talon hiiriongelman. Sen sijaan, että Rontti pyydystäisi ja söisi hiiret, se selvittää ongelman omalla tavallaan.

– Se ystävystyy hiirten kanssa ja auttaa niitä muun muassa löytämään juustoa.

Sandström uskoo, että lapset voivat samaistua Ronttiin, jolle sattuu ja tapahtuu.

– Rontti ostetaan ykskaks uuteen kotiin. Samalla tavalla lapsi saatetaan viedä eri paikkoihin kysymättä häneltä mitään, tai vanhemmat yksipuolisesti päättävät, että lapsi aloittaa uuden harrastuksen.

Ensimmäinen lastenkirja sai odotettua isomman yleisön

Pariskunnan ensimmäinen yhteinen lastenkirja, Kuutarhuri, ilmestyi vuosi sitten helmikuussa. Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastot valitsivat haminalaisen runokirjan ekaluokkalaisten kirjalukukampanjan pääteokseksi viime syksynä.

– Kampanjan myötä kirja päätyi aika moneen pääkaupunkiseudun kotiin. Se sai paljon isomman yleisön kuin mitä odotimme.

Sandströmin mukaan näkyvyys ei juuri hyödyttänyt tekijöitä taloudellisesti, sillä kustantamo jakoi lukukampanjaan kirjoja sopuhintaan.

– Mielestäni aloitteleville lastenkirjan tekijöille on kuitenkin tärkeämpää löytää teokselleen lukijoita kuin saada siitä paljon fyrkkaa.

Raimo Eerola

Haminalaispariskunnan ensimmäinen yhteinen lastenkirja oli helmikuussa 2020 ilmestynyt Kuutarhuri. Kirjan runot ovat Tuukka Sandströmin kynästä. Varpu Eronen on tehnyt kuvituksen.
Haminalaispariskunnan ensimmäinen yhteinen lastenkirja oli helmikuussa 2020 ilmestynyt Kuutarhuri. Kirjan runot ovat Tuukka Sandströmin kynästä. Varpu Eronen on tehnyt kuvituksen.

Äänikirja ilmestyy maaliskuussa

Rontti-kissan kummallinen kesä julkaistaan myös äänikirjana maaliskuussa. Lukijana on Erja Manto.

Kissan seikkailut jatkuvat syksyllä 2022, jolloin ilmestyy kirjan jatko-osa.

– Tekstin on tarkoitus valmistua tänä vuonna, minkä jälkeen Varpu tekee siihen kuvituksen. Työstän myös aikuisimmille lukijoille suunnattua romaania, Sandström sanoo.

Taiteen lisäksi avioparin on pitänyt kiireisenä Haminassa sijaitseva vanha maatalo, josta he remontoivat perheelleen uutta kotia.

– Päivisin teen kirjailijan työtä ja iltaisin remontoin maataloa. Sirkkeli on toisessa kädessäni, ja toisessa on laastaripaketti, Sandström sanoo ja nauraa.