Kultakuumeessa

Gold (Yhdysvallat, 2016)Ohjaus: Stephen Gaghan. Käsikirjoitus: Patrick Massett, John Zinman.Rooleissa: Matthew McConaughey, Edgar Ramírez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll, Toby Kebbell, Bill Camp.Kesto: 121 min. K-12.

Patrick Brown/BBP Gold

Matthew McConaughey ja Edgar Ramírez näyttelevät moderneja kullankaivajia tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa.

Kullan himo on todistetusti vienyt mukanaan miehiä hautaan saakka. Kokonaisia kaupunkeja ja suursukuja on rakennettu jalometallin varaan. Hohtavalla kivellä on myyttinen ominaisuus, ja sen ympärille on kiedottu loppumattomasti suurenmoisia tarinoita.

Gold on kertomus Kenny Wellsistä (Matthew McConaughey), modernista mainarista. Wells ei ole tosihenkilö, mutta tarina perustuu vahvasti kanadalaisen David Walshin perustaman kaivosyhtiön vaiheisiin.

Oman onnensa, ja tyttöystävä Kayn (Bryce Dallas Howard) nojassa, oleva Kenny saa vision kultakaivoksen perustamisesta Indonesiaan. Yhdessä geologi Acostan (Edgar Ramírez) kanssa hän alkaa porata keskelle viidakkoa reikiä. Alku ei lupaa hyvää.

Suurimmat mahdollisuudet eivät ole kuitenkaan maan sisässä, vaan ihmisten ahneudessa. Muutaman positiivisen maanäytteen perusteella Kenny alkaa myydä unelmaansa Wall Streetillä. Tie näyttää kullatulta.

Tottakai tarina ottaa dramaattisen käänteen.

Aiemmin paremmin käsikirjoittajana menestyneellä ohjaaja Stephen Gaghanilla on vaikeuksia pitää tarina samalla tolkullisena ja kiinnostavana. Liian monta kertaa juoni eksyy pitkille sivupoluille, jotka päättyvät epätyydyttävästi.

Tarina on kiintoisa, mutta se olisi voitu helposti kertoa puolet lyhyemmässä ajassa. Nyt paljon tilaa säästetään suurenmoisen fyysisen muutoksen tehneelle Matthew McConaugheylle. Näyttelijä antautuu roolille, mutta hahmo ei aina saa katsojaa puolelleen. Kenny heilahtelee rakastettavasta lurjuksesta säälittäväksi liian heppoisesti. Todelliset tsemppihetket ovat vähissä. |

Timo Alho

KAKSI TÄHTEÄ

Hyvää: Seikkailulliset hetket.

Huonoa: Sotkuinen ja hieman tylsä.

Erityistä: McConaughey lihotti 20 kiloa, ajeli päänsä ja käytti tekohampaita rooliaan varten.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.