Joki nielee naisia

Paula Hawkins: Tummiin vesiin. Suomennos Antti Autio.414 s., Otava 2017.

Otava

Joki virtaa jossain Englannin maaseudulla. Joen mutkaan on hukkunut tai hukutettu vuosisatojen ajan hankaliksi tai erikoisiksi koettuja naisia noitavainoista asti. Sisäänpäin lämpiävä yhteisö on raskas salaisuuksista, joista huhutaan muttei puhuta.

Brittikirjailija Paula Hawkinsin toinen dekkari Tummiin vesiin on psykologinen trilleri, kuten hänen menestysteoksensa Nainen junassa. Odotukset olivat siis suuret, ja Tummiin vesiin vastaa niihin osittain.

Hawkins kuvaa ihmiset ja maisemat niin elävästi, että tarinan näkee mielessään joko elokuvana tai tv-sarjana.

Pikkukaupungissa on sattunut jälleen hukkumistapaus. Joen nielemien naisten tarinoita jäljittänyt nainen löytyy vedestä kuolleena, mutta epäselvää on, miten hän veteen päätyi.

Paikkakunnalle saapuu naisen sisar, joka on asunut pitkään muualla eikä ole vastannut siskonsa yhteydenottoihin. Tarina kerrotaan ensisijaisesti elossa olevan sisaren ja hänen teini-ikäisen sisarentyttärensä näkökulmasta. Sekä monen muun: näkökulmia on toistakymmentä.

On paikallinen poliisi sukuineen ja perheineen sekä joukko erikoisia sivuhenkilöitä. Vaikka kirjan luvut on nimetty kunkin mukaan, osa on juonen kannalta aika turhia. Onpa joukossa yksi meediokin. Hawkins kuitenkin kuvaa ihmiset ja maisemat niin elävästi, että tarinan näkee mielessään joko elokuvana tai tv-sarjana.

Jännitteitä riittää, ja menneisyys pulpahtelee pintaan traumoineen. Kiinnostava teema on muistin epäluotettavuus. Mitä lapsi muistaa, vai kuvitteliko vain. Ja miten eri tavalla ihmiset muistavat samat tapahtumat.

Tummiin vesiin imaisee mukaansa kuin joki pyörteeseen. Vaikka teos ei aivan koko ajaksi onnistu koukuttamaan, se nousee dekkaritulvasta selvästi pinnalle.

|

Leena Härkönen

Hyvää: Pahimmilta dekkarikliseiltä on vältytty.

Huonoa: Liian monta näkökulmaa.

Erityistä: Nainen junassa -esikoisesta on tehty myös elokuva.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.