Tytöttelyyn törmännyt nuori toimitusjohtaja kovetti toimintansa pärjätäkseen miesten maailmassa – Sitten hän alkoi opetella ihmisten kohtaamista: ”Ihmettelen, miten saatoin kulkea niin laput silmillä”

Sanna Rautiosta tuli 26-vuotiaana mainostoimiston toimitusjohtaja. Työaddiktin arvot muuttuivat lasten syntymän ja äidin kuoleman myötä.

Kai Skyttä

Zamalia on täysihoidossa Sanna Raution kodin naapurissa.
Zamalia on täysihoidossa Sanna Raution kodin naapurissa.

Sanna Rautio silittää hevostansa Zamaliaa. Hevonen painaa päänsä naisen olkapäälle, ja Raution vaatteet ovat pian valkoisen karvan peitossa.

Rautio riisuu Zamalialta loimen, ja hevonen heittäytyy selälleen lumihankeen piehtaroimaan. Rautio hymyilee.

— Hevosen kanssa touhuaminen rauhoittaa. Tämä on täydellistä vastapainoa työlle ja kaikelle kiireelle. Hevosen kanssa ollessa olen täysillä läsnä, ja läsnä itselleni, Rautio sanoo.

Rautio on brändi- ja mainostoimisto Nitroid 360 Oy:n toimitusjohtaja ja kolmen 5—9-vuotiaan lapsen äiti. Perhe asuu maaseutumiljöössä noin 10 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta.

Arki on täynnä tekemistä, muistamista, aikatauluja ja perheen logistiikan suunnittelua. Kun Rautio pyörittelee samaan aikaan mielessään työhön liittyviä ideoita ja ajatuksia, kaikki ei mene aina ihan putkeen. Koulusta, päiväkodista ja harrastuksista tulleet viestit ja lappuset saattavat olla hukassa.

— Olen se äiti, joka ei ole nimikoinut lapsen vaatteita päiväkotiin, eikä ole muistanut viedä suksia kouluun.

Rautio ajoi valtavalla amerikkalaisella maastoautolla, tilasi baarissa viskin ja sytytti sikarin

Rautiosta tuli toimitusjohtaja 26-vuotiaana, jolloin hän alkoi luotsata Content Bakeryä. Hän teki työryhmineen uraauurtavaa multimedia-suunnittelua.

Content Bakeryn asiakkaana oli suuria pörssiyhtiöitä ja kansainvälisiä yrityksiä. Kun Rautio saapui palavereihin, asiakkaat puhuivat aluksi hänen ohitsensa.

— Asiakkaat katsoivat mukana tulleisiin miehiin ja puhuivat heille, kunnes asiantuntijuus tuli palaverin aikana esille. Nuorena toimitusjohtajana kohtasin myös tytöttelyä, mutta onneksi tosi harvoin.

Jos joku ulkopuolinen hämmästyikin nuorta tyttömäisen näköistä toimitusjohtajaa, ei asema hetkauttanut Rautiota itseensä. Hän sanoi tittelikseen mieluummin AD kuin toimitusjohtaja.

— Tein samaa duunia kuin muutkin yrityksessä.

Hän etsi keinoja pärjätäkseen miesvaltaisessa maailmassa. Hän johti yritystä, jossa oli töissä vain miehiä, ja uusmedia-ala oli muutenkin miesvaltaista.

— Varmuuden vuoksi, ja ehkä turhaankin, ylikovetin toimintatapaani ja lainasin miehisiä tunnusmerkkejä.

Noina aikoina Rautio ajoi valtavalla amerikkalaisella maastoautolla, tilasi baarissa viskin ja poltti sen seuraksi sikarin.

— Auto on edelleen tärkeä. Kuutisen vuotta sitten sain unelmien auton Dodge Chargerin vm. 1968 suoraan New Yorkista. Tykkään kun adrenaliini ja endorfiinit nousevat autoa ajaessa.

Pikkusikareiden polton hän lopetti toisen lapsen syntymän jälkeen.

— Tykkään edelleen ideasta, että polttaisin sikarin silloin tällöin, mutta käytännössä maku on niin kaamea, että ei pysty.

Mika Strandén

Sanna Rautio hevosensa Jaskan kanssa vuonna 2004.Taustalla silloinen maastoauto.
Sanna Rautio hevosensa Jaskan kanssa vuonna 2004.Taustalla silloinen maastoauto.

Itseään oppii hallitsemaan, vaikka tunneäly ei kuulu vahvuuksiin ja voimakastahtoisuus on kuin lohikäärmeen tuli

Nuorena toimitusjohtajana hänen elämäänsä ei mahtunut juuri muuta kuin työtä ja ratsastusta. Ja sittemmin myös hanmoodon treenaamista.

— Nyt ihan ihmettelen, miten saatoin kulkea niin laput silmillä.

Hän tapasi jokin aika sitten naisen, joka kertoi asuneensa Raution ovinaapurina kerrostalossa Koulukadulla 2000-luvun alussa. Rautiosta oli tosi noloa ja surullista, ettei hän muistanut naista.

— Menetin paljon, kun sivuutin ihmisiä ollessani niin omissa maailmoissani.

Rautio myöntää suoraan, että on opetellut ihmisten kohtaamista niin työssä kuin siviilissä.

— Tunneälyn puute kuuluu heikkouksiini. Työssä haluan kohdata ihmiset ihmisinä, motivoida ja kannustaa.

Kun neljäkymmentä ikävuotta napsahti täyteen, Rautio huomasi, ettei kroppa ollutkaan enää yhtä notkea ja ketterä kuin ennen. Henkinen puoli on sen sijaan vahvistunut.

— Kun ihminen oppii iän myötä tuntemaan itsensä, on myös helpompi hyväksyä itsensä.

Rautio piti itsepäisyyttään pitkään heikkoutena. Nyt hän suhtautuu siihen pikemminkin vahvuutena.

— En voi jättää päättämiäni asioita tekemättä, vaikka mikä olisi. Voimakastahtoisuus on kuitenkin sellainen lohikäärmeen tuli, että sitä pitää osata hallita.

Nitroid-konsernissa työskentelee nelisenkymmentä ihmistä. Firmalla menee hyvin, liikevaihto kasvaa ja asiakkaita tulee lisää.

— Kasvu onnistuu, kun kaikki luottavat firmassa toisiinsa, arvostavat toisiaan ja noudattavat samaa strategiaa.

Raution mielestä on tärkeää, että ilmapiiri antaa luvan hulluillekin ideoille ja riskaabeleille avauksille.

— Jos mennään ojaan, niin mennään sitten vauhdilla, mutta noustaan sieltä saman tien ylös. Epäonnistumisen pelko nahistaa monia organisaatioita, niin kaupunkeja kuin yrityksiä.

Laura Vesikko

Sanna Rautio (tuolloin Korttinen) ja nykyinen jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi tekivät yhdessä töitä Content Bakeryssa. Kuva on vuodelta 2003.
Sanna Rautio (tuolloin Korttinen) ja nykyinen jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi tekivät yhdessä töitä Content Bakeryssa. Kuva on vuodelta 2003.

Muutto Osloon pysäytti ja opetti arvostaman Suomea

Työaddiktivuosinaan Rautio (os. Korttinen) erosi poikaystävästään Rauli Rautiosta, jonka kanssa oli seurustellut 18-vuotiaasta asti. Pari palasi yhteen vuonna 2006, ja kun mies muutti työn perässä Osloon, Sanna muutti perässä. Parin vuoden päästä nuoruudenrakastavaiset viettivät häitään.

— Oslon aika teki hyvää. Piti pysähtyä ja opetella asioita uusiksi.

Norja opetti senkin, että Suomi on yhä poikkeuksellisen turvallinen maa. Oslossa sai olla varuillaan esimerkiksi huijaavien taksikuskien suhteen.

Kun Rautiot alkoivat odottaa ensimmäistä lastaan, he palasivat Suomeen. Samalla he päättivät, että lapsia saa tulla useampi tiiviiseen tahtiin.

— Joku neuvoi, että lapset kannattaa tehdä yhdellä rytinällä.

Sanna Raution kotilalbumi

Sanna Rautio Lontoon reissulla vuonna 1999.
Sanna Rautio Lontoon reissulla vuonna 1999.

Yhteiskunta tukee synnytyksessä, mutta kuoleman kanssa saa pärjätä omin neuvoin

Toisen lapsen odotusta varjosti äidin sairaus. Samalla, kun Raution vatsa kasvoi, syöpäsairaan äidin kunto heikkeni.

— Minä synnytin elämän ja samaan aikaan äitini synnytti kuoleman. Vain toiseen kohtaamiseen sai hyvää hoitoa ja valmennusta.

Rautio on pohtinut sitä, kuinka piilossa kuolema on yhteiskunnassamme.

— Neuvolasta ja joka puolelta saa vaikka kuinka paljon neuvoja syntymään. Kuoleman kanssa pitää pärjätä pitkälti omin neuvoin.

Maunu oli 2-vuotias ja Nelli 2-kuukautinen vauva, kun Raution äiti haudattiin. Hän oli vain 36-vuotias tajutessaan, että oli oman sukunsa vanhimman naissukupolven edustaja.

— Ajatus siitä, että minun edelläni ei ole enää ketään, tuntui hurjalta.

Kaksostenrattaat upposivat hankeen kylätiellä

Pikkulapsivaihe oli Raution mielestä jopa hermoja repivää. Hän muistaa, kuinka puski kaksostenrattaita Mentulan auraamattomilla teillä ja ajatteli, ettei selviydy sieltä kotiin, ettei selviydy tästä kaikesta ehjin nahoin.

— Tuntui, että seinät kaatuvat päälle.

Lapsikatraan hankkimisessa Rautio toimi mielestään oman luonteensa mukaisesti.

— En osaa pelätä riskejä. Ryhdyn vaan toimeen.

Keskimmäisen lapsen erityisherkkyys on tuonut lisähaastetta perheen elämään. Rautio pohti aikansa, onko vika hänessä, kun lapsi reagoi kaikkeen niin voimakkaasti.

— Sitten tajusin, että se ei ole kenenkään vika, vaan asian kanssa on opittava elämään.

Rautio on kiitollinen isälleen ja sisarelleen.

— Arjen kiireessä papan ja siskon apu on korvaamatonta.

Ari Nakari

Sanna Rautio soittokunnan harjoituksissa 1990-luvun puolivälissä.
Sanna Rautio soittokunnan harjoituksissa 1990-luvun puolivälissä.

Huilu esiin kaapinperukoilta 20 vuoden tauon jälkeen

Lapsuuden harrastukset ovat osa Raution elämää yhä.

Ratsastuksesta tuli harrastus kuin luonnostaan tytölle, joka asui hevostallien vieressä Uus-Lavolassa.

Pikkutyttönä hän tykkäsi piirtää, ja oli hyvä siinä. Rautio piirsi kasvoja, maisemia ja arkkitehtonisia kuvia, kuten huoneistopohjapiirroksia. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän pääsi saman tien opiskelemaan graafiseksi suunnittelijaksi.

Huilunsoitto oli hänen kolmas lapsuuden ja nuoruuden harrastuksensa. Huilu oli kaapinperukoilla yli 20 vuotta, mutta nyt se soi jälleen. Kun soittoa harrastanut ystävä oli kaivanut oman instrumenttinsa esiin, hän houkutteli Raution mukaan pienimuotoiseen joulukonserttiin.

— Aivot saivat työskennellä täysillä, kun opettelin soittamaan uudestaan.

Avioparin ja yhtiökumppanusten harrastuksena jenkkiautot

Raution perheessä vietetään aktiivista elämää. Yksi syy maallemuuttoon oli pariskunnan jenkkiautoharrastus. Keskustaan olisi ollut vaikea rakentaa talli, johon mahtuu seitsemän menopeliä.

Maunu-poika harrastaa mikroautoilua, sählyä ja jääpalloa. Nelli-tyttö käy baletissa. Viisivuotias Helmi nousee jo Zamalian selkään.

Rautiot ovat paitsi aviopari myös yhtiökumppaneita. Rauli Rautio on toimitusjohtaja ja Sanna Rautio hallituksen puheenjohtajana perheen yrityksessä East Weld Oy, jonka toimialana on erikoisputkihitsaus.

— Rauli on hitsin hyvä hitsari, Sanna Rautio virnistää.

Zamalia-tamma opettaa Rautiota laskemaan kymmeneen

Rautio vie Zamalian talliin, jossa on myös kalkkunoita, kanoja ja riikinkukko. Hevonen elää täysihoidossa naapuritilalla.

Zamalia on jo Raution kolmas hevonen.

— Kun muutimme tänne Mentulaan, huomasin, että tuossahan on talli tien toisella puolella. Minulla oli ollut hevosen pidossa kuuden vuoden tauko, ja tajusin, että nyt on taas sen aika.

Raution aiemmat hevoset ovat olleet ruunia, eivätkä niin herkkiä ja oikukkaita kuin nykyinen tamma.

— Joudun laskemaan usein kymmeneen Zamalian kanssa. Se opettaa, että samoin pitää tehdä monesti lasten kanssa.

Enää Rautio ei paina ympäripyöreää työpäivää kuin poikkeustapauksissa. Viiden aikaan on kiire kotiin perheen ja Zamalian luokse. Lomilla perhe viihtyy mökillä Savitaipaleella.

Kai Skyttä

Sanna Rautio varttui Lappeerannan Uus-Lavolassa tallien vieressä ja ratsastuksesta tuli harrastus kuin itsestään.
Sanna Rautio varttui Lappeerannan Uus-Lavolassa tallien vieressä ja ratsastuksesta tuli harrastus kuin itsestään.

Sanna Rautio

Syntynyt Lappeenrannassa 1975.

Kirjoittanut ylioppilaaksi Kimpisen lukiosta.

Valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi.

Content Bakeryn toimitusjohtajaksi 26-vuotiaana.

Jatkoi osakkaana ja varatoimitusjohtajana, kun Content Bakery ja Nitro ID yhdistyivät 2009.

Nitroid Oy:n liiketoimintajohtaja ja Nitroid 360 Oy:n toimitusjohtaja 2017.

Asuu Lappeenrannan Mentulassa miehensä Raulin ja lastensa Maunun, Nellin ja Helmin kanssa.

Harrastaa ratsastusta, hevosenhoitoa, huilunsoittoa ja kuntonyrkkeilyä.

Ihmettelee sitä, kun jalka ei nouse enää kevyesti jalustimeen. Ihmettelee myös sitä, miksi 2020-luvun kehittyneessä yhteiskunnassa voi olla niin paljon seksuaalista ahdistelua ja vallan väärinkäyttöä, joka tulee nyt ryminällä ilmi.

Inhoaa aikaisia, kiireisiä ja hätäisiä aamuja sekä riittämättömyyden tunnetta. Inhoaa myös ihmisten tapaa kehua itseään ja nostaa itsensä jalustalle.

Rakastaa omaa perhettä, onnistumisen tunnetta ja voittamista.