Katuteatteria laiturinnokassa

Nukketeatteriryhmä Joutava Ruuhi: Tyvenessä kerran. Ohjaus & käsikirjoitus: Satu Kivistö. Musiikki, nuket & tarpeisto: Perrine Ferrafiat, Emma Golnick. Rooleissa: Perrine Ferrafiat, Emma Golnick, Satu Kivistö. Ennakkoesitys Juntulan laiturilla Taipalsaarella 17.6.

Kari Kivistö

Perrine Ferrafiat vetelee na(u)ruja vastustamattomasti Tyvenessä kerran -esityksessä.

Kaikki laivaan! Se on ainoa mahdollinen päähän mahtuva imperatiivi, kun seuraa Joutavan Ruuhen näytelmää Tyvenessä kerran. Nukketeatteriryhmän aseista riisuvassa esityksessä on elämäniloa, hellyyttä ja huumoria, joka kantaisi vaikka veden varassa, ja siihenhän mainio paketti rakentuukin.

Tyvenessä kerran on tarinaltaan toimivan yksinkertainen. On Tyyne, joka törmää laivarantaan, ja on vene, jonka kyytiin Tyyne nousee. Matkanteko on purjehduksen peruskurssi, joka viettelee Tyynen. Tämän ohella myyty on katsoja, joka voi vain ihailla veneen naisiston purjeisiin puhaltamaa tuulta.

Esitys yhdistelee katu- ja nukketeatterin elementtejä. Ääntä syntyy kertojasta ja soittimista, mutta miiminen ruumiinkieli ja nukkehahmojen elävä käyttö paljastavat vielä enemmän yksityiskohtia. Veneilyyn liittyy paljon työtä ennen vesillelaskua, ja tässä laivan lastauksessa ei siitä tingitä yhtään.

Joutava Ruuhi hankki purjeveneen runsas vuosi sitten ja alkoi käyttää sitä näyttämönä viime kesänä. Tyvenessä kerran -esityksessä vene on todellisessa hyötykäytössä, kun ryhmä vetelee tarinan naruja ja veneensä purjeita sekä hyödyntää lepuuttajia ja muuta varustusta veikeän teatterinsa tarpeistoksi.

Maakrapun mielikuvissa laivaelämään kuuluu miehistön saumaton yhteistyö ja tehtävien tarkka noudattaminen. Silloin pursi kulkee oikeaa reittiä, eikä luovimiseen tai purjeiden reivaukseen ole aihetta. Tyvenessä kerran naksahtaa päähän niin, että mielikuva näyttää toteutuvan täydellisesti. |

Petteri Värtö

Hyvää: Naisiston saumaton yhteistyö.

Huonoa: —.

Erityistä: Venelaituri on ainoa toimiva näyttämö.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.