Monrepos’n hehkua, Leningradin tuskaa

Ludwig von Nicolay ja hänen piirinsä Vihreässä makasiinissa 2.9.—1.10.2017Leningradin piiritys, Etelä-Karjalan museo 2.9.—29.10.2017

Kuvat Leningradin piirityksestä tuovat esiin sodan mielettömyyden.

Kaksi varsin erilaista näyttelyä Venäjältä avaa Linnoituksen syyskauden.

Lappeenrannan museoilla ja Park Monrepos –museolla on yhteistyösopimus. Monrepos´n kolmannen omistajan elämäntyötä ja elinpiiriä kuvaava näyttely Vihreässä makasiinissa on viipurilaisten valmistama ja laatima.

Näyttelytila koostuu paroni Nicolayn (1737—1820) elämää esittävistä kuvista ja niihin liittyvistä teksteistä.

Tähän osioon liittyy näyttelyn ainut kömmähdys, sillä suomennokset ovat varsin erikoinen tulkinta kielestämme. Kun huumorilla asian ottaa, niin vahinko ei ole suuri.

Takaosassa on komeita uusia valokuvia Monrepos’n näkymistä. Vanhat luonnonrakenteet ovat tallella, ja näkymät ovat vaikuttavia.

Vielä kun rakennukset entisöidään, sitten on mitä näyttää.

Etelä-Karjalan museolla on esillä Leningradin piirityksen valokuvia. Kaupunki oli piiritettynä syyskuusta 1941 tammikuun loppuun 1944. Kolmesta miljoonasta asukkaasta noin miljoona kuoli nälkään, aliravitsemukseen ja sairauksiin.

Elämä piiritetyssä kaupungissa tulee rehellisesti kuvatuksi. Nälkiintyneet ihmiset vetävät pulkassa kuolleita omaisiaan, Nevan avannoista kurotellaan vettä, jäätynyt kaupunki on henkitoreissaan kovilla pakkasilla. Mihinkään ei voi paeta.

Kuvakokonaisuus tuo esiin sodan mielettömyyden ja sen, että suurimman hinnan maksavat tavalliset ihmiset, joiden on hyväksyttävä olosuhteet kaikkine kauheuksineen.

Näyttely herättää pakostakin miettimään niitä, jotka tälläkin hetkellä ovat vihollisten piirittämiä ja rankkojen taisteluiden kohteina. Eikö tämä ihmiskunta todellakaan opi mitään historiasta?

Teemoiltaan hyvin erilaiset näyttelyt ovat kuin yö ja päivä, kiinnostavia omine sisältöineen.

|

Seppo Paajanen

Hyvää: Museoiden yhteistyösopimus on kaikin puolin kannatettava asia.Huonoa: Käytänteiden tasolla tarvitaan vielä hienosäätöä.Erityistä: Piiritys-näyttely on vasta toista kertaa esillä länsimaissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.