Harvinaisen laaja sukellus paikalliseen taiteeseen — Lappeenrannan taidemuseossa pääsee tutustumaan yli 40 kaakkoissuomalaisen taiteilijan töihin

Kuraattorit Teemu Salonen ja Komugi Ando valitsivat teokset Kaakko18-näyttelyyn.

Mika Strandén

Komugi Ando on toinen Kaakko18-näyttelyn kuraattoreista. Taustalla näkyy Elisa Heinosen teos Haltijapuu.
Komugi Ando on toinen Kaakko18-näyttelyn kuraattoreista. Taustalla näkyy Elisa Heinosen teos Haltijapuu.

Lappeenrannan taidemuseon uusi näyttely esittelee kaakkoissuomalaista taidetta poikkeuksellisen kattavasti ja monipuolisesti. Esillä on töitä 42 taiteilijalta.

Näyttelyn teokset on valinnut taiteilijapari, kuvataiteilija Komugi Ando ja muotoilija-kuraattori Teemu Salonen. Ando ja Salonen ovat tunnettuja taidekeskus Ars Auttoisen ylläpitäjinä ja kuraattoreina. Taidekeskus sijaitsee Padasjoella Lahden lähettyvillä.

— Mielestämme oli välttämätöntä, että näyttelyn teokset valitsee ulkopuolinen asiantuntija, jolla on alueen taiteilijoihin mahdollisimman vähän kytköksiä, Kaakon taiteen johtaja Anna Vilkuna sanoo.

Kaakkoissuomalaisia taiteilijaseuroja edustava Kaakon taide on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa. Näyttelyyn saivat hakea alueen taiteilijaseurojen jäsenet.

Teemaksi valittiin läheisyys. Hakemuksia tuli yli 80 taiteilijalta.

Korutaiteilijat alueen erikoisuus

Komugi Andon ja Teemu Salosen mukaan tarjonta oli korkeatasoista.

Mika Strandén

Viivi Kiiskisen työ Life in the Dreamhouse.
Viivi Kiiskisen työ Life in the Dreamhouse.

Mika Strandén

Tarja Tuupasen Craft & Tradition.
Tarja Tuupasen Craft & Tradition.

— Imatran taidekoulun vaikutus näkyy hyvin selvästi, Komugi Ando sanoo.

Taidekoulu vaikuttaa myös siihen, että alueella asuu enemmän kuvataiteilijoita kuin maassa keskimäärin. Kaakkois-Suomessa asuu noin 300 visuaalisen alan taiteilijaa.

Yksi alueen erikoispiirre on korutaiteilijoiden vahva edustus.

— Etenkin korutaiteilijat olivat meille aivan uusia, todella kiinnostavia tuttavuuksia, Komugi Ando sanoo.

Kuraattorit halusivat rakentaa näyttelyn, joka esittelisi alueen taidetta mahdollisimman monipuolisesti.

— Valitsimme mukaan keskenään hyvinkin erilaisia tyylejä, tekniikoita ja koulukuntia edustavia tekijöitä.

Vaikka Salosta ja Andoa kinnostivat ainoastaan teokset, eivät hakijan asuinpaikka, ikä tai ansioluettelo, näyttelyn taiteilijat tulevat tasaisesti eri puolilta Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa. Osa heistä on nuoria ja osa pitkän linjan konkareita.

Laaja tarinallinen kokonaisuus

Komugi Ando ja Teemu Salonen ovat paitsi valinneet näyttelyn teokset myös suunnitelleet sen ripustuksen.

— Huomaa, että Ando ja Salonen ovat itsekin taiteilijoita. He ovat tehneet näyttelyä ripustaessaan yllättäviä ratkaisuja, joihin en itse todennäköisesti olisi päätynyt, Lappeenrannan taidemuseon amanuenssi Mikko Pirinen kiittää.

Mika Strandén

Marja Nuutisen Beauty and the Beast.
Marja Nuutisen Beauty and the Beast.

Teemu Salonen ja Komugi Ando ovat lopputuloksesta innoissaan. Näyttely on laaja tarinallinen kokonaisuus, mutta runsaudestaan huolimatta ilmava.

— Näin kattavasti kaakkoissuomalaista taidetta ei ole nähty Lappeenrannan taidemuseossa yli 20 vuoteen, Anna Vilkuna sanoo.

Kaakko18-näyttelyn kaikille avoimet avajaiset Lappeenrannan taidemuseossa 19.1. klo 18.

Mika Strandén

Aiju Salmisen Kansallismaisema.
Aiju Salmisen Kansallismaisema.

NÄYTTELYN TAITEILIJAT

Anni Kristiina, Marianne Balabin, Melitina Balabin, Leena Katriina Ehrling, Sanna Halme, Teemu Heikkinen, Elisa Heinonen, Janette Holmström, Elsa Hulkkonen, Tuulia Iso-Tryykäri, Mikko Kallavuo, Leena Karjalainen, Arto Kettunen, Ella Kettunen, Viivi Kiiskinen, Karoliina Kupias, Emma Lappalainen, Sanna Majander, Markku Metso, Eija Mustonen, Karkki Mäkelä, Tapio Mömmö, Heini Nieminen, Maria Nuutinen, Jussi Nykänen, Sanna Maria Paananen, Nina Palmros, Jussi Pirttioja, Hilkka-Maija Pääkkönen, Anne Randén, Minna Rissanen, Mikko Sakala & Manja Riihelä, Hanna Ryynänen, Aiju Salminen, Leena-Riitta Salminen, Ulla Sinkkonen, Tarja Tuupanen, Susa Walve sekä työryhmä Ulla Ahola, Sirja Knaapi ja Jenni Sokura.