Levyarvio: Laineen Kasperi teki erikoisen levyn erikoisesta ajasta — Luotibaari ja Miljan Plussa Lauritsalasta mainittu

Laineen Kasperi: Vihapuheita ja rakkauslauluja. Monsp Records 2018.

Lappeenrantalaislähtöisen Laineen Kasperin kuudes albumi Vihapuheita ja rakkauslauluja on artistin ensimmäinen suomalaisen hiphopin tärkeimpiin instituutioihin lukeutuvalla Monsp Recordsilla. Samalla se on Kaucasista ponnistaneen moniosaajan viimeinen pitkäsoitto — ainakin nimellä Laineen Kasperi.

Kolmen vuoden ajan työstetty levy on nimensä mukaisesti kaksijakoinen kokonaisuus, jolla kuuluu havahtuminen ajan rajallisuuteen. Laine onnistuu olemaan edelleen omalaatuinen, vaikka lippistä nostetaankin monella tapaa hiphopin perinteille.

Paketin mielipuolisuudesta huolimatta Laine taisi päästä todella lähelle tavoittelemaansa täydellistä albumia.

Levyltä löytyy esimerkiksi useita rap-levyille aikoinaan lähes pakollisia skittejä, joita ei ole enää vuosiin tehtailtu takavuosien malliin. Ensimmäisen vocoder-komiikkaan nojaavan välisoitontapaisen puheenpätkän kohdalla mieleen hiipii ajatus, että siihen on ehkä syynsä.

Levyä pidemmälle kuunnellessa kuitenkin huomaa, että skiteilläkin on tärkeä paikkansa albumin draaman kaaressa. Kokonaisuuden kannalta kyse ei ole siis mistään turhista fillereistä.

Toinen klassinen oppikirjaesimerkki rap-julkaisusta on tällekin levylle tehty posseraita, jossa kuullaan useita Laineen kollegoita. Harmillisesti kappale edustaa kuitenkin albumin heikompaa laitaa, eikä ihan jokainen mikkiin päästetty artisti onnistu vakuuttamaan osaamisellaan.

Kohokohdiksi nousee hienon aloitusraidan lisäksi kulutusyhteiskuntaa taatulla Laineen Kasperi -tyylillä kommentoiva Ikea112. Metafora toimii etenkin, mikäli on joskus hortoillut tuskastuneesti tuntikausia ruotsalaisessa laatikonmallisessa tavaratalossa.

Myös Fela Kuti ja Suomi100 edustavat albumin parhaimpia hetkiä.

Mikäli albumi tosiaan jää Laineen viimeiseksi, niin tämän onnistuneempaa lopetusta uralle on vaikea kuulla. Paketin mielipuolisuudesta huolimatta Laine taisi päästä todella lähelle tavoittelemaansa täydellistä albumia.

Hyvää: Panee kuuntelijan ajattelemaan ja toimii hienona päätöksenä Laineen levytysuralle.

Huonoa: Posseraidalla kaikki artistit eivät pääse lähellekään Laineen omaa tasoa.

Erityistä: Sairas T namedroppaa säkeistössään ainakin lauritsalalaisille tutun Miljan Plussan sekä jo lopetetun Luotibaarin.