Täyttä laukkaa kahdessa näyttelyssä

Katriina Viljamaa-Rissanen: Hoplaa! – suomenhevosia. Etelä-Karjalan museo 5.6. – 20.8.Suomenhevonen — tuliharja, tuuliharja. Galleria Kaakaopapu 29.6.-18.7.

Harvoin pääsee näkemään näin taitavaa hevosen kuvaamista. Kuvassa on työ nimeltä Helluntaiheila.

Yrittäkääpä piirtää hevonen! Hevonen on haastava kuvauskohde, sillä heti näkee, jos tekijä ei hallitse muotoa ja tekniikkaa.

Katriina Viljamaa-Rissasen kyky kuvata hevosta on lähinnä mykistävä. Muoto on juuri kohdallaan, se ei falskaa miltään osin. Kuvien satuttavuus, upea vauhti ja eläimen luontainen liike toistuvat täysin luonnollisina.

Jos taiteilijan tekniikka olisi enemmän fotorealistista, näitä luulisi valokuviksi. Mutta ei, ne ovat ihan oikean ihmisen omalla kädellä piirtämiä kuvia elävästä kohteesta.

Viljamaa-Rissanen käyttää värikynä-pastellitekniikkaa, joka takaa pehmeän sävykkään pinnan. Ruskean ja harmaan sävyt toistuvat hienovireisesti. Eläimen karva kiiltää kauniisti, varjot korostavat muotoa. Liike saa hyvän rytmin. Nämä ratsut laukkaavat täyttä vauhtia.

Kahteen näyttelyyn mahtuu monta työtä, mutta toistoa on turha etsiä. Taiteilija saa kohteisiinsa jatkuvaa uutta luonnetta ja menoa. Teema pysyy samana, mutta variaatiot rönsyilevät.

Satuttava yksityiskohta on muutaman pienen kuvan sarja, joissa kohteena on hevosen silmä. Niistä katsoo eläin, jolla on sielu.

Katriina Viljamaa-Rissasta kutsutaan hevostaiteilijaksi. Sitä hän on sataprosenttisesti niin taidoiltaan kuin näkemykseltään.

|

Seppo Paajanen

Hyvää: Taiteilija kuvaa hevosta uskomattomalla teknisellä tasolla.

Huonoa:

Erityistä: Näyttely on myös kannanotto uhanalaisen suomenhevosen puolesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.