Western Lapin erämaassa

Armoton maa (Suomi, 2017).Ohjaus ja käsikirjoitus: Jussi Hiltunen.Rooleissa: Ville Virtanen, Antti Holma, Mikko Neuvonen, Jørgen Langhelle, Outi Mäenpää, Pernilla August, Malin Buska.Kesto: 90 min. K-16.

Tuomo Hutri

Ruotsalaisnäyttelijä Malin Buska on mukana suomalaisessa toiminta-draamassa Armoton maa. Tapahtumat sijoittuvat karuun Lapin erämaamaisemaan.
Ruotsalaisnäyttelijä Malin Buska on mukana suomalaisessa toiminta-draamassa Armoton maa. Tapahtumat sijoittuvat karuun Lapin erämaamaisemaan.

Vaikutuksen lyhytelokuvillaan tehnyt ohjaaja Jussi Hiltunen on luomassa itselleen hienoa uraa. Hänen elokuvansa ovat olleet rappioromanttisia, ja ne ovat omaksuneet suomalaisuuden nurjan puolen.

Hiltusen elokuvien maailmassa — yhteiskunnan laitamilla ja kehäkolmosen ulkopuolella — oman käden oikeudella on yhä paikkansa.

Kyseessä on kotimainen, pesunkestävä

Isien synnit peritään, ja lunastuksilla on korkea hinta.

Lappilaispoliisi Lasse (Ville Virtanen) joutuu vankilasta vapautuneen Jaakon (Antti Holma) ja poikansa Erkin (Mikko Neuvonen) välienselvittelyn keskelle. Taustalla on katkera salaisuus, jonka pienen kylän hiljaisuus on tukahduttanut alleen.

Lasse joutuu selvittelemään kärhämien lisäksi myös omaa menneisyyttään. Juron miehiseen tapaan asioista ei kuitenkaan turhaa jupista, vaan tunteista puhuessa on toisessa kädessä parempi olla kättä pidempää.

Upeat maisemat luovat henkilökohtaiselle kamppailulle eeppiset puitteet. Sanat ovat vähissä mutta sitäkin painavampia. Asiat puidaan katsomalla tiukasti silmiin tai aseen piippua pitkin. Kyseessä on kotimainen, pesunkestävä neo-western.

Armoton maa tuntuu vihdoin ymmärtävän, miten suomalaisuus myydään valkokankaalla maailmalle. Kyseessä on korostettu versio todellisuudesta, mutta mitä sitten? Kyse on kuitenkin fiktiosta.

Junttimaisesta perähikiästä tehdään mediaseksikästä aivan samaan tyyliin kuin Amerikan isoserkut ovat tehneet jo vuosikymmeniä. Lapin tunturit ja pikkukylien kadut aukeavat länkkärien tyyliin, ja toteutuksessa on astittavissa scandi noirin sävyjä.

Hyvin suoraviivainen perhedraaman ja rikostarinan yhdistelmä on nähty monesti, mutta suomalaisväritys saa paketin kiinnostavaksi.

Vaikuttava näyttelijäjoukko ja tuotantoarvot tekevät elokuvasta tyydyttävän paketin. |

Timo Alho

HHHII

Hyvää: Hyvin toteutettu ja näytelty moderni western Lapin maisemissa.

Huonoa: Käsikirjoitus ei ole kovin omaperäinen.

Erityistä: Pikkurooleissa nähdään ruotsalaiset elokuvatähdet Michael Nyqvist ja Pernilla August.

Luetuimmat