Kirja-arvio: Kirjailija opettelee tavoille

Joonas Konstig: Vuosi herrasmiehenä. 474 s. WSOY 2017.

Kirja-arvio: Kirjailija opettelee tavoille

Lapsen kiukuttelu ruokapöydässä havahdutti kirjailija Joonas Konstigin. Yksivuotias yritti saada tahtonsa perille huutamalla, ja 39-vuotias isä huomasi toimivansa samalla tavalla. Hän päätti tehdä ihmiskokeen: vuoden ajan hän harjoittaisi herrasmiehen hyveitä.
Entisen punkkarin tavoitteena oli oppia käyttäytymään, olemaan parempi roolimalli kolmelle lapselleen sekä välttyä avioerolta. Hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan, joka on nimetty reality-proosaksi.
Konstigin vuosikirja on herkullista ja valaisevaakin luettavaa. Hän tutkii herrasmiehen käsitettä eri kulttuureissa ja perehtyy esikuviin, kuten ritareihin ja Mannerheimiin. Hän haastattelee professori Matti Klingeä ja hurmaantuu tapakouluttaja Kaarina Suonperästä. Hän vierailee Pörssiklubilla ja selvittää mittatilauspuvun arkkitehtuuria.
Jotkut oppiaineet tuntuvat kummallisilta. Eikö nelikymppinen mies tosiaan tiedä, miten haarukkaa pidetään?

Rugbysta tulee mutainen miehuuskoe

Herrasmiehen ulkoiset puitteet vaativat usein paksua lompakkoa ja vaikuttavat äärimmilleen vietynä konservatiiviselta kekkaloinnilta. Henkinen puoli sen sijaan ei maksa mitään. Hyvät tavat ja asiallinen käytös voivat auttaa selviytymään arjen tilanteissa, juhlista puhumattakaan.
Konstigin perheessä rauha säilyy entistä paremmin, vaimon kummastukseksi.
Fyysisistä haasteistaan herrasmieskokelas raportoi säälimättä. Hän opettelee työllä ja tuskalla ratsastamaan ja miekkailemaan, ja rugbysta tulee mutainen miehuuskoe.
Naislukijalle kirja avaa kurkistusaukkoja miesten päähän ja pukuhuoneisiin. Toisinajattelijalle kirja tarjoaa haastavan vastuksen.

Hyvää: Rento tapaopas sille, joka haluaa ottaa lusikan kauniiseen käteen.
Huonoa: Rugbyotteluita ja promootiotanssiaisia selostetaan turhan pitkäpiimäisesti.
Erityistä: Kotiteollisuus-yhtyeen Jouni Hynynen mainitaan.

Luetuimmat