Heinäkuormia rajan takaa

Juha Pohjonen: Sodan ja rauhan rajalla.Tammi 2016, 356 s.

Heinäkuormia rajan takaa

Orientoitumisen talvisodan jälkeisiin tapahtumiin voi aloittaa yksinkertaisella konstilla.

Otetaan esille kartta, laitetaan peukalo Imatran päälle ja etusormi kaakkoon Laatokan rannalle.

Pyöräytetään kättä 180 astetta. Etusormi on silloin Mikkelin toisella puolella, ja mitä ne siellä tietävät tämän päivän itärajasta: eivät mitään.

Sama tilanteessa olivat demarkaatiolinjan Suomen puolelle jääneet parikkalalaiset, jääskeläiset ja nuijamaalaiset talvisodan päätyttyä. Maailma oli muuttunut hetkessä kokonaan toiseksi, vaikka sotatoimet eivät koskettaneet välittömästi heidän asuinsijojaan.

Historiantutkija Juha Pohjosen perusteellinen tietopaketti Sodan ja rauhan rajalla pureutuu tähän vajaan vuoden mittaiseen ajanjaksoon, kun sodan jälkitilanteessa poikkeuksellisissa oloissa lähdettiin siirtämään Moskovan rauhansopimukseen piirretyn kosmoskynän jälkeä ihmisten elämään.

Tapahtumia ja tilanteiden kehittymistä tarkastellaan monella tasolla. Ylimpänä on Suomen-Moskovan lähettiläs J.K. Paasikivi. On Viipurissa kokoontunut rajalinjauksen toimeenpanevan elimen eli rajasekakomission taso, rajan vartijat ja merkitsijät sekä uutta rajaa ihmettelevien ihmisten taso.

Tavallisten ihmisten oli jatkettava elämäänsä vaikka heinälato tai perunakuoppa oli jäänyt paperilla piirretyn rajalinjan väärälle puolelle. Demarkaatiolinjaa ylitettiin tarkoituksella ja riskillä tai puolivahingossa. Tästä tulee kirjan alaotsikko Välirauhan uhrit 1940—1941. Neuvostoliiton puolella vastaanotto saattoi olla kupillinen teetä, kuula tai passitus vankileirille.

Kirja avaa myös neuvottelutaktiikkaa, jolla suomalaiset yrittivät tulkita rajalinjaa Enson kohdalla, että teollisuustaajama olisi jäänyt Suomen puolelle. Kaksi kuukautta jatkunut vääntö ei johtanut tulokseen. Enson sähkön ja sellutuotannon haltuunotto paljastuivat sodan tavoitteiksi, joista ei neuvoteltu karttanäpertelyllä. |

Hannu Ojala

Hyvää: Ainutkertainen tietopaketti sivuosaan jääneestä historian vaiheesta.

Huonoa: Visualisointi on olematonta.

Erityistä: Rajaseudun tarinoille on saatu dokumentoitua pohjaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut