Parhaillaan kuvattava Sorjos-elokuva nähdään valkokankaalla vuoden kuluttua, Netflix innostui täyspitkästä leffasta jo ennen kuin sen käsikirjoitus oli selvillä

Ripeällä aikataululla kuvattava elokuva sai innooitusta fanipostista. Tuotantoyhtiö kaavailee suursarjaa Estoniasta.

Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Ville Virtasen näyttelemä poliisisankari Kari Sorjonen nähdään vielä elokuvassa, joka tulee Suomessa elokuvateattereihin vuoden kuluttua.
Ville Virtasen näyttelemä poliisisankari Kari Sorjonen nähdään vielä elokuvassa, joka tulee Suomessa elokuvateattereihin vuoden kuluttua.

Ville Virtasen näyttelemä poliisisankari Kari Sorjonen nähdään vielä elokuvassa, jota kuvataan parhaillaan pääkaupunkiseudulla. Sorjonen: Muraalimurhat tulee Suomessa elokuvateattereihin lokakuussa 2021. Muualla maailmassa elokuva nähdään suoratoistopalvelu Netflixin tarjonnassa.

Tekijät ovat samoja kuin Ylen esittämällä ja Lappeenrannassa paljon kuvatulla Sorjonen-sarjalla, mutta tuottaja Matti Halosen mukaan elokuva ei ole vain pitkä tutun sarjan jakso. Resurssit ovat merkittävästi korkeammat kuin keskiverrolla suomalaiselokuvalla.

– Budjetti on 2,4 miljoonaa euroa, mikä on noin puolet kolmoskauden koko budjetista, Halonen kertoo.

Suomalaisen elokuvan keskibudjetti on 1,5 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi koko ensimmäinen kausi Sorjosta maksoi kolmisen miljoonaa euroa. Sillä tehtiin yksitoista noin tunnin pituista jaksoa. Elokuvan tärkeimmät rahoittajat ovat Yle ja Netflix. Aiemmin Netflix on ostanut Sorjosen kausia valmiina, mutta elokuvaan yhtiö sijoittaa jo etukäteen. Netflixin jakelemana se tulee nähtäväksi maailmanlaajuisesti.

– Yksi syy elokuvan tekoon on faniposti, jota on tullut Australiaa ja Etelä-Amerikkaa myöten, Halonen sanoo.

Sorjonen: Muraalimurhissa nähdään tutut kasvot: Virtanen ja Anu Sinisalo poliiseina sekä Sampo Sarkola sankarin arkkivihollisena. Kuvaukset kestävät joulukuun alkuun.

Heikki Saukkomaa

Sarjasta tuttu näyttelijä Anu Sinisalo on mukana myös Sorjos-elokuvassa.
Sarjasta tuttu näyttelijä Anu Sinisalo on mukana myös Sorjos-elokuvassa.

Nopeasti tehty

Elokuvaa on tehty todella ripeällä aikataululla. Tuottaja Halosen mukaan idea syntyi helmikuussa 2020 Berliinin elokuvajuhlilla, samoihin aikoihin kun sarjan kolmas kausi oli Ylellä päättynyt.

Käsikirjoittajat ovat Sorjosen luonut Miikko Oikkonen ja Antti Pesonen. Ohjaajaksi kiinnitettiin Juuso Syrjä, joka on ohjannut sarjaa kaikilla kolmella tuotantokaudella.

– Aluksi ei ollut käsikirjoitusta, vain aihe, mutta kun otimme yhteyttä Netflixiin, siellä innostuttiin heti, Halonen kertoo.

Tuottajan mukaan sarjaa oli aina tarkoitus tehdä kolme kautta.

– Ylen toive oli kolme kautta, samoin meidän. Tarinan kaari rakennettiin kestämään sen aikaa, Halonen sanoo.

– Päätimme kuitenkin antaa tarinalle vielä sen arvoisen lopun pitkän elokuvan muodossa.

Poikkeuksellisen tahdin ovat mahdollistaneet valmis maailma ja tekijät, jotka ovat tehneet Sorjosen parissa töitä jo vuosien ajan.

– Kun pohjana oli 31 tuntia valmista sarjaa, hahmot ja esimerkiksi elokuvan visuaalisuus olivat jo tuttuja heille, Halonen sanoo.

– En pysty kuvittelemaan, että pitkää elokuvaa saataisiin tätä nopeammin pystyyn.

Suuri Estonia-sarja suunnitteilla

Tuotantoyhtiö Fisher Kingin historian suurin hanke on nyt käsikirjoitusvaiheessa. Sarja kertoo autolautta Estonian uppoamisesta ja onnettomuustutkinnasta. Käsikirjoitusryhmää vetää Oikkonen.

– Se on massiivinen tarina, kokoluokaltaan 3–4 kertaa Sorjonen, ja rahoittaminen vaatii poikkeuksellisen paljon aikaa. Tavoite olisi ensi vuoden loppupuolella päästä tuotantoon, Halonen kertoo.

Estonia-nimisellä sarjalla on osatuottajat Ruotsissa ja Virossa. Halosen mukaan sarjan kannalta erityisen kiinnostavaa on tutkintakomission lähestymistapa onnettomuuteen.

– Pyrimme draaman kautta avaamaan uusia näkökulmia siihen, hän sanoo.

– Aihe on todella avoin haava, kuten tuoreen dokumenttisarjan vastaanotto osoitti. Luokittelen sen kuin sotatraumaksi.

Laivan uppoaminen olisi mukana sarjassa. Siihen liittyviä jaksoja Estonian sisältä ja ulkoa toteutettaisiin suurimittaisin digitaalitehostein.

– Mutta ehdottomasti kunnioittaen vainajia ja omaisia, Halonen korostaa.

Mika Strandén

Sorjonen-sarjaa kuvattiin muun muassa Lappeenrannassa. Rikossarjan kolmannella tuotantokaudella talvitakkiin sonnustautunut kuvitteellinen rikostutkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) etsi vastauksia Lappeenrannan keskussairaalassa.Tuotantoyhtiö sai käyttöönsä kokonaisen osaston, kun päiväkirurgia vetäytyi hiihtolomalle. Kameran takana on kuvaaja Matti Eerikäinen.
Sorjonen-sarjaa kuvattiin muun muassa Lappeenrannassa. Rikossarjan kolmannella tuotantokaudella talvitakkiin sonnustautunut kuvitteellinen rikostutkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) etsi vastauksia Lappeenrannan keskussairaalassa.Tuotantoyhtiö sai käyttöönsä kokonaisen osaston, kun päiväkirurgia vetäytyi hiihtolomalle. Kameran takana on kuvaaja Matti Eerikäinen.

Sorjonen vaihtoi omistajaa

Sorjonen-sarja on ollut todellinen muutoksen tekijä taustayhtiöilleen, Fisher Kingille ja Fisher King Productionille. Samoihin aikoihin kun ensimmäinen kausi Sorjosta valmistui vuonna 2016, verottaja haki tuotantopalveluyhtiö Fisher King Productionia konkurssiin.

Aiemmin Matti Halosen ja Miikko Oikkosen firma oli tehnyt muun muassa sarjaa Nymfit sekä komediaelokuvan Love Records, joka floppasi elokuvateattereissa. Fisher King Productionin toiminta on sittemmin lakannut.

Sorjosesta tuli menestys sekä Suomessa että kansainvälisesti. Suoratoistopalvelu Netflixin kautta sen kaudet ovat olleet katsottavissa maailmanlaajuisesti. Syksyllä 2019 suuri saksalainen elokuvien ja sarjojen levitysyhtiö Beta Film osti Haloselta ja Oikkoselta enemmistöosuuden Fisher Kingistä, joka hallinnoi Sorjosen oikeuksia ja tuottaa sarjaa.

Nyt suomalaisyhtiö on samassa tallissa, josta tulee esimerkiksi suosittu ja arvostettu Babylon Berlin -sarja.

Luetuimmat

Kommentoidut