Lammio vetää mutkat suoriksi

Matti Rönkä: Yyteet.251 s. Gummerus 2017.

Lammio vetää mutkat suoriksi

Kirjailija, uutistoimittaja Matti Rönkä tunnetaan taitavana kertojana ja oivaltavana kielenkäyttäjänä. Hänen teksteissään on vetävä tarina ja mainiot henkilöt. Kielen vivahdetaju on Röngän ehdoton vahvuus.

Uudessa romaanissaan Rönkä sukeltaa liike-elämän nykytilanteeseen ja jatkuvan muutoksen vaatimukseen. Ensi alkuun aihepiirin valinta hieman oudoksuttaa, mutta tämänkin maailman kirjailija kääntää omakseen, jopa herkullisesti historiaa ja nykyisyyttä lomittaen.

Saamme nimittäin seurata, kuinka Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan henkilögalleria selviytyy it-alan taisteluista. Keskushenkilönä on tietenkin Koskela, mutta vieressä remeltävät Rahikainen, Vanhala ja kumppanit.

Varma-Datan, jossa koko porukka taisteluaan käy, muutosjohtajaksi valitaan tietenkin Lammio, rouva Tanja Lammio, jossa on miestä jyräämään muutokset läpi.

Hurjimmillaan Rönkä pistelee Tuntemattoman kaartia uusiksi tuomalla näyttämölle taisteluparin nimeltä Rocca ja kaverinsa Suzy, anarkistilesboja molemmat. Tässä kohtaa juttu on siinä ja siinä, ettei mene överiksi.

Yyteet käydään, taistelu on kova. Paljastamatta juonen lopputulemaa täytyy todeta, että Rönkä on perehtynyt it-jargoniaan perusteellisesti.

Hän nauraa avoimesti uudistuksien perusteille, johtajien sanankäänteille ja irvokkaille toteutuksille. Tämä tarina on totaalinen farssi, harmi vain, että se on monessa tapauksessa täyttä totta.

Kuten sanottua Rönkä on mestarillinen kielen sisältöjen ja vivahteiden analysoija. Kirjan teksti on kautta linjan herkullista nykymaailman ja sen arvojen koomiseksi saattamista. Rönkä näyttää hulluuden muodot ja toimintatavat — yksityiskohdat paljastaen, päälinjat dokumentoiden.

Mutta Koskela selviää, ja moni muukin. Kaikille ei käy yhtä hyvin. Lammio kiristää nutturaa ja katsoo uusia saneerauskohteita. Tämän polun varteen ei tarvitse kiviä asetella. |

Seppo Paajanen

Hyvää: Kielellisesti herkullinen analyysi it-maailman nykytilasta.

Huonoa:

Erityistä: Tuntemattoman sotilaan kerrontaa ja tilanteita oivaltavasti sovellettu nykyaikaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.