Pirullista poliittista satiiria

Jari Järvelä: Minä kaupunginjohtaja — Kontiolasta kajahtaa.Tammi 2017, 199 sivua.

Kontiolasta kajahtaa -kuunnelmasta tuttu kaupunginjohtaja Reima Johansson valloittaa kirjan sivuilla. Jari Järvelä on kirjoittanut kuunnelmatekstit uusiksi, lisännyt uusia tekstejä ja rakentanut välillä suorastaan pirullisen hauskan poliittisen satiirin.

Vaikka kotkalaiset tunnistavat juttujen aihioita kaupunginjohtajastaan, niin Järvelä ei pysyttele Kotkassa. Kaupunginjohtajan itsekehu, taito tuhota kaupungin rahoja ja erilaiset toilailut kasvavat rabelaismaisiin mittasuhteisiin. Järvelä iskee pikkukaupungin politiikan ytimeen. Kaikki suomalaiset tunnistavat satiirin kohteita omista kaupungeistaan.

Kieltämättä kuunnelman laajentaminen on tehnyt niille hyvää. Johansson halveksii kuntalaisia, jotka eivät häntä ymmärrä. Onneksi kirjailija kertoo hänen perhesuhteistaan ja lapsuudestaan. Johanssonista kasvaa räävittömän itsekeskeisen miehen lisäksi inhimillisempi ihminen, koulukiusattu.

Minulle keskeisin viesti oli se, miten valta korruptoi ja vääristää ihmistä. Kun kaikki kiertyy ympärillesi, muu todellisuus unohtuu. Parhaimpia hetkiä olivat ne, missä kaupunginjohtaja valittaa pikkumaisista ihmisistä kuten pysäköinninvalvojista tai Mensan puheenjohtajasta. Kukaan ei ymmärrä Johanssonia — tuttu tunne!

Vähiten pidin liiallisesta seksistä. Onneksi Järvelä kirjoittaa terävämmällä kynällä kuin monet muut. Silti navanalusjutut olivat turhaa helpon naurun hakemista.

Järvelän kaupunginjohtaja iskee nykymaailman ytimeen: hän janoaa huomiota kuin pikkupoika. Mieleeni nousi Donald Trump, vaikka tämä ei ollut kirjoitushetkillä vielä presidentti. Järvelän satiiria kannattaa lukea, sillä naurua piisaa. Ei voi muuta kuin ihailla kirjailijan kykyä ottaa haltuun poliittisen satiirin aivan terävin kärki.

|

Petri Pietiläinen

Hyvää: Terävästi politiikasta!

Huonoa: Liikaa seksiä.

Erityistä: Järvelä näyttää kyntensä satiirikkona.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.