Kirja-arvio: Musiikkia ja melodraamaa

Haruki Murakami: Rajasta etelään, auringosta länteen. Kokkyo no Minami, Taiyo no Nishi 1992. Suom. Juha Mylläri. Tammi 2017. 230 s.

Miljoonapainoksia myyvän Haruki Murakamin 11. suomennettu teos alkaa vähäeleisenä lapsuuden kasvukertomuksena. Opiskeluvuosien kautta tarina etenee kuvaamaan keski-ikäisen Hajimen tunnetyhjiötä ja loppumatonta kaipuuta lapsuuden sielunkumppania Shimamotoa kohtaan.
Realistinen kerronta saa vähitellen unenomaisia piirteitä ja tapahtumat yllätyksellisiä käänteitä. Lopulta ei tiedä, mikä on totta ja mikä kriisiin ajautuneen Hajimen kuvittelua Shimamoton ilmestyttyä yllättäen 20 vuoden jälkeen.
Alkaa monivaiheinen kissa ja hiiri -leikki, joka saa Hajimen rakastumaan tulisesti salaperäiseen Shimamotoon. Hän on valmis hylkäämään perheensä ja haluaa saada menetetyt vuodet takaisin. Silloin nainen katoaa lopullisesti.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet