Kirja-arvio: Muistiinpanoja suomalaisista

Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi. 219 s. Otava 2018.

Kirja-arvio: Muistiinpanoja suomalaisista

Suomalainen vuosi on Jukka Viikilältä jo toinen kirja, jossa tarkkailijahahmo pohdiskelee Suomea ja suomalaisia. Finlandia-palkittu Akvarelleja Engelin kaupungista oli Helsingin suunnittelijan kuvitteellinen päiväkirja. Siinä saksalainen arkkitehti oli joutunut vieraaseen maahan outojen ihmisten keskelle.

Tällä kertaa tarkkailija on helppo kuvitella keski-ikäiseksi suomalaiseksi mieheksi. Hän on ikääntynyt itseltään salaa ja havahtuu pohtimaan maailman menoa odotellessaan lapsiaan uimahallin parkkipaikalla ja osallistuessaan puolipakolla kesätapahtumaan.

Suomalainen vuosi ei ole romaani, vaan kokoelma tuokiokuvia. Se etenee viitteellisesti vuodenaikojen mukaan. Lyhyet luvut ovat kuin mietelmiä, joita on ehkä raapustettu muistiin huoltoasemalla tai kahvilassa.

Autot ja huoltoasemat kiinnittävät huomiota siksikin, että osa teksteistä perustuu Radio Novan kuunnelmasarjaan Suomalaisuuden ABC, joka tuotettiin yhdessä S-ryhmän kanssa. Mikä ettei, voihan osuuskauppa sponsoroida vaikka kirjallisuutta.

Viikilän tarkat ja tunnistettavat havainnot liikkuvat perisuomalaisissa ympyröissä, maalla ja kaupungissa.

Usein ne hymyilyttävät, kuten Jäiden lähtö: ”Kokemus kevään ja talven rajasta ei voisi olla selvempi kuin sillä joka putoaa jäihin.” Arjen kapinallinen panee kaupassa pussiin vielä yhden mandariinin punnituksen jälkeen. Suomalainen masennus on sitä, että nähdään asiat niin kuin ne ovat.

Välillä mininovelli saa yllättävän, rajun käänteen. Voimat loppuvat kesken, kahvikuppi putoaa matolle. Tulee riitaa tiskikoneen täytöstä, ja perhetragedia on valmis.

Kirja on nostalginen ja melankolinen kuin Suomi-iskelmä. Se sopii suomalaiselle miehelle 50-vuotispäivälahjaksi. Toinen otollinen lukijaryhmä ovat entistä kotimaataan muistelevat ulkosuomalaiset.

Hyvää: Osuvia ja osin tuoreita havaintoja.

Huonoa: Lyhyet luvut tuntuvat välillä monotonisilta.

Erityistä: Viikilä voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016.

Luetuimmat