Etelä-Saimaa julkaisee Lappeenrannan kaupunginteatterin kuunnelman verkkosivuillaan – Silmänkääntäjän voi kuunnella tämän jutun linkistä

Kai Skyttä

Iiris Rannio ohjaa Silmänkääntäjä-kuunnelman Lappeenrannan kaupunginteatterille.
Iiris Rannio ohjaa Silmänkääntäjä-kuunnelman Lappeenrannan kaupunginteatterille.

Etelä-Saimaa esittää verkkosivuillaan Lappeenrannan kaupunginteatterin kuunnelman Silmänkääntäjä. Kuunnelma on kuunneltavissa Etelä-Saimaan ja Lappeenrannan kaupunginteatterin nettisivuilla. Ensiesityksensä kuunnelma sai tiistaina 12. toukokuuta kello 10.

Korona-ajan kuunnelma Silmänkääntäjä eli Jussi Oluvisen matka Hölmölään on ensimmäinen julkisesti esitetty suomenkielinen näytelmä.

Pietari Hannikaisen kirjoittama näytelmä sai kantaesityksensä vuonna 1846 lappeenrantalaisessa yksityiskodissa. Silmänkääntäjän Hannikainen (1813–1899) kirjoitti 1830-luvun lopulla, kun hän toimi oli maanmittarin apulaisena Hölmölän kylässä Ruokolahdella.

Iiris Rannio

Silmänkääntäjä-kuunnelma taltioitiin Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä vappuaattona.
Silmänkääntäjä-kuunnelma taltioitiin Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä vappuaattona.

Kuunnelman ovat Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nauhoittaneet näyttelijät Sanna Kemppainen, Jussi Lankoski, Noora Koski, Jarno Hyökyvaara, Samuli Punkka sekä Vilma Putro. Ohjauksesta vastaa teatterinjohtaja Iiris Rannio ja teknisestä toteutuksesta Olli-Pekka Pyysing ja Tomi Aronen.

Hannikainen oli Etelä-Karjalassa vaikuttanut kirjailija, lehtimies ja maanmittari, joka on haudattu Parikkalan vanhalle hautausmaalle.

Silmänkääntäjän voi kuunnella tästä linkistä.

Juttua muokattu 13.5.2020 kello 10:07. Muokattu otsikkoa ja sisältöä niin, että jutusta käy ilmi mahdollisuus kuunnella kuunnelmaa myös ensiesityksen jälkeen. 11.5.2020 kello 21:26. Lisätty kuva ja kaksi nimeä työryhmään.