Linna häikäistyi Puritaaneista

Vincenzo Bellini: Puritaanit, Teatro Real Madrid Olavinlinnassa Savonlinnassa 31.7.Rooleissa muiden muassa Jessica Pratt, Celso Albelo, Jongmin Park. Teatro Real Madridin kuoro ja orkesteri.

Soila Puurtinen

Madridin oopperan Puritaanit sai yleisön hurmioon.
Madridin oopperan Puritaanit sai yleisön hurmioon.

Teatro Realin Puritaanit näyttää, kuinka juonellisesti heppoisesta oopperasta voi tehdä nykyaikaista teatteria. Laulun taso on huima, musiikin toteutus pitsimäisen kevyt. Lava on peitetty muovirouheella, mikä muuttaa kaiken unenomaiseksi. Rouhe kuvaa myös päähenkilön Elviran epätoivoa.

Kuoro toimii välillä kuin elävä veistos. Mustavalkoiset asut tuovat mieleen Alankomaiden mestareiden maalaukset ja sotilaiden nahkatakit natsiestetiikan.

Elviran mieli pakenee sietämätöntä tilannetta sekavuuteen. Tästä kertoo kuu, hulluuden symboli. Haavoitettu tyttö luopuu hulluudestaan, kun asiat selviävät.

Madridin Puritaanien ohjaus ja visualisointi kuuluvat parhaisiin, joita olen 30 vuoden aikana Olavinlinnassa nähnyt.

Laulullisesti ollaan samalla korkealla tasolla. Jessica Pratt on maailmanluokan koloratuuri, jonka huimat sävelryöpyt pulppuavat luontevina. Ääni syttyy loistoonsa huippuäänissä mutta soi myös alempana. Tenori Celso Albelo, rakastettu Arturo, on saanut ääneensä tummuutta.

Jo näiden kahden suurenmoisen laulajan vuoksi kannattaa Puritaanit-ooppera nähdä. Tämäntyyppisiä laulajia ei Suomessa ole omasta takaa. Pratt on myös hyvä näyttelijä, ja suoritus on loistelias.

Suuren vaikutuksen tekee myös Jongmin Park sedän roolissa. Antonio Di Matteo oli hieman vaimea kilpakosija, Lídia Vinyes-Curtis vaikuttava kuningatar, Vladimir Stojanov vahva Riccardo.

Kapellimestari Evelino Pidò pitää orkesterin hiljaisena. Kaikki on siroa ja pehmeää. Koko kuoro soi tasapainoisena.

|

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.