Mielen tilassa

Jukka Laajarinne: Tiloissa. Atena, 2016, 260 s.

Mielen tilassa

Jukka Laajarinteen esseet tarkastelevat, kuinka tilat ovat ihmisessä yhtä paljon kuin ihmiset tilassa, ja kuinka molemmat vaikuttavat toisiinsa. Romaaneistaankin tunnetun kirjailijan Tiloissa on parempi esseekokoelma kuin kuvittelisi.

Äkkiseltään ihmisen tilallisuutta, siis eri tilojen ja tiloissa olemisen vaikutelmia, käsittelevä teos kuulostaa aiheeltaan hieman kuivalta ja akateemiselta. Lopputulos on kuitenkin kaikkea muuta.

Laajarinne ruotii aihettaan helppolukuisesti ja runsaiden esimerkkien avulla. Hänen esseensä eivät ole vahvasti argumentoivia, vaan pikemminkin vapaamuotoisen pohdiskelevia.

Kirja moninaisia aiheita on vaikea summata yhteen. Laajarinne käsittelee esimerkiksi sitä, millainen suhde on karttojen ja ihmismielen välillä, miksi korkeita paikkoja pidetään pyhinä, miten matkustamisen kokemus on muuttunut, ja millainen ympäristö on Muumitalo.

Jälkimmäinen aihepiiri ei tule yllätyksenä, sillä Laajarinne on käsitellyt Muumeja laajemminkin teoksessaan Muumit ja olemisen arvoitus (2009).

Esseisiinsä Laajarinne ammentaa runsaasti aineksia omista kokemuksistaan aviomiehenä ja isänä, vuorikiipeilijänä ja ennakkoluulottamana matkailijana sekä kirjallisuudesta, taiteesta ja tieteellisestä tutkimuksesta. Kirjailijan sivistyksestä löytyy hämmästyttävä määrä aineistoa ja kertomuksia antropologiasta kauhukirjallisuuteen, eikä lähteitä tarvitse tuntea pysyäkseen kärryillä.

Tiloissa on omintakeinen esseekokoelma, joka havahduttaa katsomaan kotikaupunkiaan uusin silmin ja tarkkailemaan omaa olemistaan yllättävistä tulokulmista. Kehys (2010) ja 72 (2013) -romaaneillaan vakuuttanut Laajarinne kuljettelee punaista lankaansa läpi lukuisten aihepiirien ja teemojen eksyen välillä sivupoluille, mutta pitäen kuitenkin kokonaisuuden kasassa.

| Tuukka Hämäläinen

Hyvää: Omaperäinen aihealue, filosofisuudesta huolimatta helppolukuinen.

Huonoa: Jotkin esseistä jäävät hajanaisemmiksi.

Erityistä: Oivaltavaa ja älykästä pohdiskelua ihmisenä olemisesta.

Uusimmat uutiset