Jäätikön valtiaista tulee hyvä mieli

Tapio Karjalainen: Kylmän kuninkaat, valokuvia arktisilta alueilta.Galleria Pihatto 24.9. saakka.

Tapio Karjalainen

Tapio Karjalainen löytää myös kutkuttavaa huumoria kuviinsa.
Tapio Karjalainen löytää myös kutkuttavaa huumoria kuviinsa.

Valokuvaaja Tapio Karjalainen on saanut tuotannostaan lähes kaikki palkinnot, mitä Suomessa voi saada — siis menestynyt mies. Karjalaisen töitä on ollut kosolti esillä myös ulkomailla, kiitosta tullut sieltäkin.

Pihaton näyttelyssä esiin pääsee arktinen kylmyys, lumen ja valon selittämätön hehku. Taitavan tekniikkansa ansiosta Karjalainen saa yksitoikkoisen hangen ja valkean lumipinnan hehkumaan sävykkäästi.

Kuvia katsoo lumoutuneena.

Jään sinervät sävyt ovat myös silmää hivelevän kauniita. Kylmyyden voi todellakin aistia näistä kuvista.

Mutta mitäpä olisi tämä maisema ilman elämää — jääkarhuja tai pingviinejä. Nämä hahmot antavat liki kuolleelle maisemalle hetkessä elämän ja uuden jännitteen.

Karjalainen mitä ilmeisimmin tuntee kohteensa läpikotaisin, koska pystyy lähestymään eläimiä ja saamaan ne niin luontevasti kuviinsa.

Vedosten tekninen taso on huikea, kuvia katsoo lumoutuneena. Ja mikä parasta, niissä on myös huumoria, joka valokuvauksessa ei olekaan ihan helppo juttu. Karhu pyllähtää nurin, pingviinit marssivat jonossa kuin frakkipukuinen orkesteri. Hellyttäviä halauksiakin löytyy eläinmaailman yksilöiltä.

Kuvista jää hyvä mieli katsojalle. Taidokkaan tekijän kyky kertoa näkemänsä on vakuuttava osoitus perehtyneisyydestä.

|

Seppo Paajanen

Hyvää: Karjalainen on tasokas ja tunnustettu luontokuvaaja.

Huonoa: –

Erityistä: Tapio Karjalaisen valokuvia on ollut esillä 35 maassa yhteensä 80 näyttelyssä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet