Lemiläinen Kasvoton jatkaa Tapiola-talon metalliperinteitä — Lemille tulee uusi musiikkitapahtuma metallipääkaupunki-tittelin myötä

Metallibändi Kasvoton treenaa jättiläisen hartioilla. Ennen syyskuun uutta festivaalia Jalkosalmella soitetaan lauantaina Kontumetalit alta pois.

Marleena Liikkanen

Kasvoton-yhtyeen basisti-laulaja Mikko Ropo, rumpali Antti Kaipainen ja kitaristi Rolle Hirsimäki.
Kasvoton-yhtyeen basisti-laulaja Mikko Ropo, rumpali Antti Kaipainen ja kitaristi Rolle Hirsimäki.

Kuuban lippu liehuu avonaisen ikkunan edessä Tapiola-talon toisessa kerroksessa Lemillä. Kitara työntää ilmoille pari tahtia balladin suuntaan, mutta nopeasti käy ilmi, ettei tässä olla salsan parissa Havannassa, vaan raskaamman louhinnan äärellä metallimusiikin pääkaupungissa.

Mikko Ropo laulaa, kuinka katsoo kaiken kuolevan. Säröjen kitara säestää Ropon henkilökohtaisesta elämästä aiheensa ottanutta henkireikää.

— Biisin sanat saivat alkunsa läheisen ihmisen kuolemasta, jonka aiheuttamia tuntoja piti purkaa johonkin. Aika monta biisiä syntyi silloin, lemiläisen death metalia soittavan Kasvoton-yhtyeen laulaja-basisti kertoo.

Kasvoton on yläkoulun luokkatovereiden vuonna 2010 perustama bändi. Ropo on yhtyeen sanoittaja-säveltäjä, mutta oman elämän ohella biisi-ideoita syntyy porukassa, ja pallottelun jälkeen ne piirtyvät nuoteiksi.

Vihkossa on kappaleita vähintään pitkäsoiton verran, ja sellainen on tavoitteena kolmen omakustanne-EP:n jälkeen.

— Mielellään mahdollisimman nopeasti, kitaristi Rolle Hirsimäki sanoo kärsimättömän oloisena.

Levytyssopimus esikoisalbumia varten mahdollistaisi siirtymisen seuraavaan levyyn, jonka teemat ovat jo tekeytymässä. Henkilökohtaisista jutuista tehdään siirtymää yhteiskunnallisiin ja yleismaailmallisiin epäkohtiin.

Päässä pyörii isoja asioita, kuten esimerkiksi Lähi-idän pitkäkestoinen kriisi. Ennen niiden tukevaa käsittelyä pitäisi saada käsistä ja taltioitua vanhempi materiaali.

— Turha sovitella mitään ennen sitä, Ropo kuittaa.

Marleena Liikkanen

Metalliyhtye Kasvoton kävi viikolla läpi keikkasettiään Lemin Tapiolassa.

Tapiolan yläkerrassa kerrataan juuri sitä vanhempaa settiä. Kasvoton esiintyy Kontumetal goes Jalkosalmi -tapahtumassa lauantaina ja on metallipääkaupungin pyhimmässä paikassa treenaamassa keikkaa varten.

Tanssilavalla on järjestetty Jalkosalmi-rock-tapahtumia, joissa bändin jäsenet ovat olleet katsomossa. Nyt he nousevat ensi kertaa Jalkosalmen lavalle esiintyjinä.

— Kasvoton avaa illan toisen puoliskon tauon jälkeen, Hirsimäki heittää.

Bändin keikkailu on säännöllisen epäsäännöllistä, mutta syksyksi on kaavailuja lisäkeikoille Etelä-Karjalan ulkopuoliseen Suomeen, josta vyöllä on toistaiseksi Helsinki, Joensuu ja Jyväskylä.

Myös ulkomaisia kyselyjä on alkanut bändin sähköpostiin tulla.

— Vielä ei ole ollut sopiva hetki tarttua tarjouksiin. Katsotaan sitten levyprosessin edettyä, Hirsimäki perustelee Itä-Eurooppaan lähteneitä kieltäviä vastauksia.

Puolat, Slovakiat ja Tshekit silti polttelevat, sillä niissä kiertäneet Madred ja TakaLaiton kehuvat meininkiä.

Mika Strandén

Lappeenrantalainen Madred (Oskari Hurskainen, Aapo Peuhkuri, Harri Tikka ja Viljami Rings) on osa Kontumetalin bändikaartia.

Treenaaminen Tapiolan yläkerrassa on jättiläisen hartioilla seisomista. Lemin metallimusiikkiskene syntyi 1980-luvun lopun thrash metal -tapahtumista Tapiolassa, mutta kunnan ykkösbändin Stam1nan historia alkaa kymmenen vuotta myöhemmin ja talon alakerrasta, jonne vapaa-aikatoimen tarjoamat treenikämpät tuolloin tehtiin.

Sinne ei nyt pääse, mutta näyttelijälämpiönä olevassa tilassa aistii kuulemma yhä metalliahjoa.

— Stam1na harjoitteli siellä pisimpään, vapaa-aikasihteeri Sirkka Liljander kertoo.

Hän ei halua kunniaa bändien lennosta, mutta on merkittävästi avannut ovia ja luonut puitteita bänditoiminnan kehitykselle Lemillä.

Kasvoton treenaa Tapiolassa sen, mitä opiskelu- ja työkiireiltä sekä kitaristi Valtteri Laarin iltavuoroilta ehtii. Ropo opiskelee Lappeenrannan yliopistossa energiatekniikkaa, Hirsimäki on vastavalmistunut tradenomi Saimaan ammattikorkeakoulusta ja markkinoi paikallista start up -yritystä. Rumpali Antti Kaipainen on muuttamassa opiskelemaan Tampereelle.

Lemin ensimmäinen metallibändi Wendigo hajosi aikoinaan muuttoihin ja opintoihin. Kasvoton pitää maantieteellistä etäisyyttä uhkan sijasta mahdollisuutena.

— Treeneistä voi rakentaa pitempiä sessioita, kun kaikki ovat paikalla ja läsnä, eikä kenelläkään ole kiire minnekään muualle, Ropo arvelee.

Kotiläksyjä tulee toki nykyistäkin enemmän. Kaipainen pakkaa muuttolaatikoihinsa sähkörummut, joista takoo esille sopivat osuudet muiden soittajien soundeihin.

— Välimatka ei ole iso juttu toiminnalle, rumpali sanoo.

Vielä ei ole ollut sopiva hetki tarttua tarjouksiin. — Rolle Hirsimäki

Lemistä tuli metallipääkaupunki kolme viikkoa sitten. Kontumetal goes Jalkosalmi on ensimmäinen lajityyppiin kytkeytyvä tapahtuma, mutta Jalkosalmelle mennään metallimusiikin kyydissä takaisin 8. syyskuuta.

Kunta rakentelee Capital of Metal — L1ve -häppeninkiä tanssilavalle. Kasvoton on ensimmäinen kiinnitys, muita esiintyjiä ei toistaiseksi ole julkistettu.

Syksyn metallitapahtuma sai alkunsa Tuska-festivaalilla Helsingissä, ja sen muodostumista voi pitää kunnallisen päätöksenteon nopeusennätyksenä.

— Illalla tuli idea, aamulla se oli jo varma nakki, Hirsimäki ja Ropo kertovat.

He olivat Lemin kunnan edustajien kanssa Tuska-festivaalilla vastaanottamassa metallipääkaupunki-titteliä. Kunnanjohtaja Jussi Stoor on kertonut olevansa metallimusadiggari. Suosikkigenre taitaa olla speed metal.

Kai Skyttä

Kontumetal-tapahtuma on alun perin TakaLaiton-yhtyeen idea. Kuvassa bändi Lappeenrannan Satamatorilla elokuussa 2017.

Kontumetal oli ajassa kiinni

Metallimusiikista voi olla vaikea löytää hiljaisia signaaleja. Etelä-Karjalan ainoan metallimusiikkiin keskittyvän tapahtuman Kontumetalin järjestäjät osuivat kuitenkin neulaan heinäsuovassa.

Joutsenon Konnunsuon juhlalato ei ole käytössä, joten siellä vuodesta 2012 järjestetty festivaali siirsi itsensä tanssilavalle Lemille. Pari kuukautta myöhemmin Lemistä tuli metallipääkaupunki.

Kontumetal käynnistyi alun perin TakaLaiton-bändin aloitteesta, ja nyt kattaus keskittyy nuorten eteläkarjalaisten tekemään metallimusiikkiin. Lavalle nousevissa bändeissä on soittajia ainakin Imatralta, Lappeenrannasta, Lemiltä, Ruokolahdelta ja Savitaipaleelta. Poikkeukset säännöstä ovat kouvolainen Soulwound-bändi ja pitkän linjan lappeenrantalainen yhtye Pronssinen Pokaali.

Mikko Hannula

Laulusolisti Tomi Sivenius ja Pronssinen Pokaali on Kontumetalin pääesiintyjä.

Pokaali on Kotiteollisuuden, Mokoman ja Stam1nan aikalainen 1990-luvulta ja keikkailee varsin harvakseltaan. Viimeksi bändiä kuuli Kulttuuritila Nuijamiehen tukitapahtumassa tammikuussa.

— Sillä oli hyvä tarkoitus, ja Jalkosalmelle meitä pyydettiin, laulaja-kitaristi Tomi Sivenius perustelee kuluvan vuoden ainoita tiedossa olevia esiintymisiä.

Hänen mukaansa esiintymiskutsut saavat yhtyeen jäsenet aina fiiliksiin, sillä bändin pillit eivät suinkaan ole pussissa. Ne eivät vain kuulu elämään kaiken muun alta.

— Uutta materiaalia on toistaiseksi vain mielessä, muuhun aikataulut eivät jousta.

Pokaali levytti viimeksi vuonna 2014. Jalkosalmella bändin kokoonpanossa vierailee Kotiteollisuuden rumpali Jari Sinkkonen, jonka instrumenttina Lemillä on Pokaalille ominaisesti tynnyri.

Kontumetal goes Jalkosalmi

Lemin Jalkosalmen lavalla 21. heinäkuuta kello 15 alkaen.

Bändit ovat esiintymisjärjestyksessä Ikiliikkuja, Acute, Nameles, Chaos Nation, Lexiandawn, Kasvoton, Madred, Soulwound, TakaLaiton ja Pronssinen Pokaali.

Tapahtumaan on bussikuljetus. Bussit lähtevät ravintola Totemin edestä Lappeenrannasta kello 14.45 ja kello 19, ja Jalkosalmen lavalta takaisin kello 18.30 ja kello 01.

Juttua muutettu 20.7. kello 9.50: korjattu bussin lähtöaika tapahtumaan ja lisätty rumpali Antti Kaipaisen etunimi ja lihavoitu nimi tekstissä.

Kasvoton

Lemiläinen, vuonna 2010 perustettu death metal -yhtye.

Jäsenet basisti-laulaja Mikko Ropo, kitaristi Rolle Hirsimäki, kitaristi Valtteri Laari ja rumpali Antti Kaipainen.

Levyttänyt kolme omakustanne-EP:tä: Ihminen (2012), Syntynyt kuolemaan (2015) ja Silvotut kasvot (2016).