Elokuva-arvio: Kimppakyytikytät-elokuvassa rosvoja jahdataan Uber-taksilla — Kovassa nosteessa oleva näyttelijä Kumail Nanjiani tekee parhaansa laihan juonen ja ontuvien vitsien kanssa

Karen Ballard

Kovaotteinen etsivä (Dave Bautista) värvää Uber-kuskinsa (Kumail Nanjiani) mukaan vaarallisen rikollisen ajojahtiin.
Kovaotteinen etsivä (Dave Bautista) värvää Uber-kuskinsa (Kumail Nanjiani) mukaan vaarallisen rikollisen ajojahtiin.

Poliisit, rosvot ja halpa kyyti

Kimppakyytikytät (Yhdysvallat, 2019)
Ohjaus: Michael Dowse. Käsikirjoitus: Tripper Clancy.
Rooleissa: Kumail Nanjiani, Dave Bautista, Iko Uwais, Natalie Morales, Betty Gilpin, Jimmy Tatro, Mira Sorvino, Karen Gillan.
Kesto: 94 min. K-16.

Sovelluksien pohjalta toimivat kyytipalvelut ovat yleistyneet maailmassa kiihtyvää tahtia. Nykymaailmassa jokapäiväinen elämä pyörii yhä enemmän puhelimen sovelluksien ja giganomics-työkulttuurin avulla. Ilmiö on niin normaali, että Kimppakyytikytät -elokuvan silmäleikkauksesta toipuva poliisietsivä Vic (Dave Bautista) päättää tilata itselleen kuskin Uber-palvelusta päästäkseen verenhimoisen murhaajan kintereille.

Kimppakyytikytät kiillottaa itsensä modernin maailman lakalla osoittaakseen katsojille, kuinka ajan tasalla se on. Alkuideaa pidemälle teknologian muokkaaman maailman kuvaamisessa ei päästä.

Suuremmat yhteiskunnalliset ongelmat ja ilmiöt saavat lähinnä toimia sytykkeinä kädenlämpöisille vitseille. Tekijät tuntuvat taputtavan itseään selkään, että ovat onnistuneet poimimaan käsikirjoitukseen huomioita arkielämästään ja uutisista.

Kyseessä on pohjimmiltaan hyvin monesti nähty buddy-komedia, jossa eripurainen kaksikko joutuu keskelle vaikeita tilanteita, joista ei selvittäisi, ellei kolikon kumpikin puoli olisi mukana pelissä.

Pahaa aavistamaton Uber-kuski Stu (Kumail Nanjiani) saa keikkakutsun. Pian yhdessä karkean ja väkivaltaisen poliisin kanssa Stu huomaa olevansa keskellä melko merkittävää rikostutkintaa.

Kaksikko onnistuu hyvällä yhteistyöllä luomaan hauskojakin hetkiä.

Elokuva esittää idean siitä, että Stu on valmis suorastaan uhraamaan henkensä viiden tähden arviosta. Kyydissä olevat käyttäjät voivat antaa kuskeille arvosanoja, jotka taas nostavat tai laskevat kuskien tasoa sovelluksessa. Kyseessä on melko kylmäävä keikkatyökultturin esitys, josta yritetään nyhtää vitsejä.

Pian viaton autokuski on jo syylistynyt taponyritykseen ja lukuisiin törkeisiin liikennerikkomuksiin vain siksi, koska järkälemäinen poliisi huutaa tälle, eikä Stu halua menettää elantoaan. Samalla Stu yrittää tasapainoitella elämäänsä pomonsa (Jimmy Tatro) ja kauniin ystävänsä (Betty Gilpin) kanssa.

Kovassa nosteessa oleva Kumail Nanjiani tekee parhaansa ohuen käsikirjoituksen kanssa. Oscar-ehdokkuuden arvoisen käsikirjoituksen (The Big Sick) rustannut Nanjiani osaa tuoda mukavia tasoja neuroottiseen päähahmoonsa. Nanjiani tietää, milloin avata urut ja milloin antaa hupaisan luovutusmenttaliteetin puhua puolestaan.

Parhaimmillaan komediallisissa rooleissa oleva vapaapaini ja Guardians of the Galaxy -tähti Dave Bautista ei saa Nanjianin tavoin tekohengitettyä yksiulotteiseen hahmoonsa eloa. Vic jää melko kyseenalaiseksi öykkäriksi, jonka ongelmallisia puolia sivuutetaan vain ohimennen.

Kaksikko onnistuu hyvällä yhteistyöllä luomaan hauskojakin hetkiä.

KAKSI TÄHTEÄ

Hyvää: Nanjiani. Viihdyttää sujuvasti.

Huonoa: Laiha juoni. Ontuvat vitsit.

Erityistä: Myös elokuvassa esiintyvä Karen Gillan kuuluu Bautistan kanssa Guardians of the Galaxy -elokuvien antisankarijoukkoon.