Lappeenrannassa kauneimpia joululauluja pääsee laulamaan Pulsan asemalle, Kirkkopuistoon tai vaikka nuotion ääreen kirkon pihalle

Seurakunnat ovat kehittäneet koronaturvallisia ratkaisuja niin, että joulutunnelmaan pääsisi tänäkin vuonna virittäytymään yhdessä laulaen.

Kai Skyttä

Kanttori Timo Lampisella joulu on kiireistä työaikaa. Vaikka kanttori kuulee töissä yllin kyllin joulumusiikkia, vaimo ja lapset huolehtivat, että joululaulut soivat myös kotona.
Kanttori Timo Lampisella joulu on kiireistä työaikaa. Vaikka kanttori kuulee töissä yllin kyllin joulumusiikkia, vaimo ja lapset huolehtivat, että joululaulut soivat myös kotona.

Kauneimmat joululaulut -tilaisuus kirkossa on monelle perinteinen tapa virittäytyä joulutunnelmaan. Suosituimmissa tilaisuuksissa kirkko on usein täpötäynnä. Pitääkö korona-aikana luopua tästäkin ilosta?

Näillä näkymin ei, sillä seurakunnat ovat miettineet Kauneimpien joululaulujen toteuttamiseksi koronaturvallisia ratkaisuja. Lappeenrannassa seurakunnat järjestävät mahdollisuuksia laulaa myös ulkona.

– Esimerkiksi meille Lauritsalan kirkkoon mahtuu turvavälein tällä hetkellä 112 henkilöä. Sisällä käytettävä äänentoisto laitetaan kuitenkin kuulumaan myös ulos, jonne viedään penkkejä ja tunnelmavalaistusta. Eli yleisö voi laulaa ulkona tai sisällä valintansa mukaan, Lauritsalan kirkon kanttori Timo Lampinen kertoo.

Kai Skyttä

Kauneimmat joululaulut on tilaisuus, jonne moni menee tavoittaakseen kiireen keskellä joulutunnelman.
Kauneimmat joululaulut on tilaisuus, jonne moni menee tavoittaakseen kiireen keskellä joulutunnelman.

Laula Pulsan asemalla tai Marian aukiolla

Lappeen seurakunnassa on jo aiempina vuosina kokoonnuttu usein ulkona muun muassa laavuilla, metsästysmajoilla ja nuorisoseurojen taloissa. Tänä vuonna uutena paikkana on Pulsan aseman tunnelmallinen piha-alue.

Lappeen kirkkoon sisälle mahtuu korona-aikana noin 250 henkilöä.

Sunnuntaina 13. joulukuuta Kauneimmat joululaulut laajenee myös Kirkkopuistoon ja Marian aukiolle. Kaupunki pystyttää kaksi suurta näyttöä ja äänentoiston, joiden avulla yhteislauluun voi osallistua myös ulkona. Joululauluja säestää Rakuunasoittokunta sisällä kirkossa.

Myös Sammonlahdessa on mahdollisuus jäädä ulos laulamaan nuotion loisteessa, kirkkoon sisälle mahtuu 140 ihmistä. Tänä vuonna on mahdollisuus osallistua myös Kauneimmat joululaulut-vaellukseen, jossa kuljetaan lyhtyjen kanssa laulamaan palvelutalojen pihoille.

Lappeenrannan seurakunnassa Kauneimmat joululaulut toteutetaan muun muassa punaisen tiilikirkon piha-alueella, Ristikankaan hautausmaan kupeessa ja Linnoituksen idyllisissä maisemissa. Muutamia tilaisuuksia järjestetään myös Lappeenrannan ja Lappeen kirkoissa.

Joutsenossa joululaulut laajenevat kirkon taakse hautausmaa-alueelle, jonne soitto ja juonto kuuluu äänentoiston avulla. Joutsenossa tilaisuuksien määrää on myös lisätty niin, että Kauneimpiin joululauluihin voi osallistua joko päivällä tai illalla.

Kai Skyttä

Lauritsalan kirkossa Kauneimpiin joululauluihin voi osallistua joko kirkkosalissa tai kirkon ulkopuolella tunnelmavalaistuksessa, kertoo kanttori Timo Lampinen.
Lauritsalan kirkossa Kauneimpiin joululauluihin voi osallistua joko kirkkosalissa tai kirkon ulkopuolella tunnelmavalaistuksessa, kertoo kanttori Timo Lampinen.

Oma lempijoululauluni on Varpunen jouluaamuna. Se on ollut rakas jo lapsuudesta asti. — Timo Lampinen

Imatralla tilaisuuksien määrä kasvaa

Imatralla Tainionkosken kirkossa joululaulut soivat tänä vuonna tavallista useammin. Kerralla sisään voidaan ottaa vain 80 henkeä.

Kanttori Johannes Vesterinen kertoo, että tämän takia tilaisuuksia järjestetään aiempaa enemmän.

– Tavallisesti Tainionkosken kirkossa on ollut joululauluja laulamassa jopa 500 henkeä. Nyt se on täysin mahdotonta. Kirkkoon otetaankin maksimissaan vain 80 henkilöä.

Kauneimpia joululauluja lauletaan lisäksi Olavinkulmassa. Kolmen ristin kirkko ja Imatrankosken kirkko ovat poissa käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi.

Ensimmäisen kerran joululauluja lauletaan kolmantena adventtisunnuntaina eli 13. joulukuuta.

– Jos tulee tilanne, että kirkko on jo täynnä, siinä tapauksessa on mahdollisuus tulla uudelleen kolmen tunnin päästä tai sitten vaikka heti seuraavana päivänä, Vesterinen sanoo.

Johannes Vesterinen toteaa, että tilaisuuksien lisääminen tietää enemmän töitä myös seurakunnan kanttoreille.

– Mutta sitä vartenhan täällä ollaan, hän sanoo.

Myös Lauritsalan kirkon kanttori Timo Lampinen on tottunut siihen, että joulu menee töissä. Vaikka töissä joululaulut alkaisivat jo vähän kyllästyttää, vaimo ja lapset pitävät Lampisen mukaan huolta, että kotonakin joululaulut raikaavat.

– Oma lempijoululauluni on Varpunen jouluaamuna. Se on ollut rakas jo lapsuudesta asti.

Seuraa joululaulukalenteria

Lappeenrannan seurakunnat ovat toteuttaneet ensi kertaa Kauneimmat joululaulut -kalenterin, joka julkastaan Lappeenrannan seurakuntien kotisivuilla www.lappeenrannanseurakunnat.fi.

Kalenterista aukeaa joka päivä uusi luukku, jonka takaa löytyy joululaulu. Joululaulujen taltioinnista ja toteutuksesta vastaavat seurakuntien kanttorit. Kalenteri on esillä 1.–25.12.

Luetuimmat