Retki entisajan Lappeenrantaan

Valotuksia – Gunnar ja Heikki Grönqvistin valokuvia Lappeenrannasta galleria Pihatossa 30.8.—29.9.

Näkymä Lappeenrannan vesitornista liikenneympyrään silloin ennen.
Näkymä Lappeenrannan vesitornista liikenneympyrään silloin ennen.

Onpa tämä kaupunki totisesti vuosien saatossa muuttunut, näin toteaa varmasti jokainen näyttelyvieras.

Pihaton syyskuun näyttely on kunnianosoitus Gunnar ja Heikki Grönqvistille. Heidän merkityksensä alueen valokuvausharrastuksen kehittämisessä on ollut ratkaiseva. Gunnar Grönqvist perusti Saimaan Kameraseuran 1946 ja toimi moni tavoin valokuvauksen edistämisessä.

Näyttelyn tärkeimmäksi anniksi kohoavat muistoja ja kaihoakin herättävät näkymät omasta kaupungistamme. Kuvien tekninen taso hieman vaihtelee ja mukana on otoksia, joiden tärkein merkitys lienee sympaattisessa otteessa kohteeseensa. Kokonaisuus on silti aivan mainio.

Grönqvistit osallistuivat kuvillaan valokuvakilpailuihin ja menestyivätkin niissä. Hyvänä esimerkkinä satamatorilla kuvattu rehevä torimyyjä. Siinä on kaikki kohdallaan, tunnelma käsin kosketeltava.

Tärkeää dokumentaatiota on rakennusten kuvaamisessa; kaupunki kasvaa ja kehittyy, silti maalaiskylän tuntu säilyy pitkään.

Kuvissa on todella taitavaa valon ja varjon käyttöä. Pojat kävelemässä kadulla, lapset leikeissään peilautuvat varjoina kuvapintaan — tehokasta!

Näyttelyn yllättävin ympäristökuva on otettu vesitornista kohti liikenneympyrää. Ensin ei edes hahmota kunnolla paikkaa, mutta kun sen oivaltaa, ällistys on melkoinen. Totisesti on maisema muuttunut. |

Seppo Paajanen

Hyvää: Erinomainen ajankuva alueen historiaan.

Huonoa:

Erityistä: Valokuvan merkitys kunkin ajan dokumentoijana tulee taas kerran todistetuksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.