Kommentti: Lennä Nykäsen Matti — olet siinä maailman paras

Kommentti: Lennä Nykäsen Matti — olet siinä maailman paras

Jalkapalloilija Arto Tolsa, hiihtäjä Mika Myllylä, nyrkkeilijä Tarmo Uusivirta... Ja toisaalta laulajat ja musiikintekijät kuten Armi Aavikko, Irwin Goodman, Juice Leskinen, Kikka, Olavi Virta, Rauli Somerjoki...

Kuulin uutisen mäkihyppääjä-viihdetaiteilija Matti Nykäsen kuolemasta maanantaiaamuna vähän ennen puoli yhdeksää. Järkytyksen sijasta päässä alkoi pyöriä yllä olevan kaltainen päättymätön nimilista.

Liian aikaisin kuolleita urheilijoita ja viihdetaiteilijoita, joita yhdistivät holtittomat elämätavat tai sairastelut. Ja joista monia on sekä surkuteltu ja säälitelty että myös lyöty, kun eivät ole osanneet ryhdistäytyä.

Nykänen ponnahti norjalaiselta hyppyripöydältä ja sumun keskeltä suomalaisten tietoisuuteen ja kansalliseksi sankariksi. 37 vuotta sitten. Kymmenen ensimmäistä vuotta meni siivillä, sitten hypyt oli hypätty.

En koskaan tavannut Matti Nykästä, vaikka mahdollisuuksia oli. 1980-luvulla Jyväskylässä, 2010-luvulla Lappeenrannassa. Molemmissa kaupungeissa on saanut kyllä kuulla tarinoita hänestä. Paras on tämä:

Juopunut ravintola-asiakas vinoilee vankassa etukenossa olevalle mäkihyppääjälle jyväskyläläisellä baaritiskillä. Matti Nykänen vastaa haasteeseen: Voita ensin neljä olympiakultaa ja jutellaan sitten uudestaan.

Nykänen oli mäkihyppyaikoinaan maailman paras hyppyripöydällä, niinä muutamina sekunnin murto-osina, eikä millään muulla pitäisi oikeasti olla väliä. Tai ainakin kaikki muu on vain suhinaa liitäjän korvissa.

Luetuimmat