Iso, pieni vauva-mies

The Boss Baby (Yhdysvallat, 2017)Ohjaus: Tom McGrath. Käsikirjoitus: Michael McCullers.Alkuperäisissä äänirooleissa: Alec Baldwin, Steve Buscemi, Lisa Kudrow. Suomenkielisissä äänirooleissa: Juhani Rajalin, Joonathan Kettunen, Kristina Vahvaselkä.Kesto: 98 min. K-7

Twentieth Century Fox

Pikku-Pomo hoitelee bisneksiä isoveljensä kummastukseksi.

Varttuneesti käyttäytyvät pikkuvauvat ovat animaatiossa jo vanha, mutta toimivaksi todettu vitsi. Uusin Dreamworksin animaatio nojaa vahvasti tähän yhteen temppuun.

Englanninkielisessä versiossa hauskin vitsi on siinä, että lutuinen, pallopäinen vauva puhuukin Alec Baldwinin karhean karismaattisella äänellä. Kotimaisessa versiossa äänenä kuullaan varsinkin Avara Luonto -kertojaäänenä tunnetun Juhan Rajalinin rauhallisen pehmeää fonaatiota.

Auktoritaarinen pikkuihminen jaksaa naurattaa hetken. Valitettavasti ideasta lypsetään aivan liikaa ja loput kokonaisuudesta korvataan yliaktiivisella tohinalla, mauttomilla vitseillä ja sentimentaalisella ydinperheen ylistämisellä.

Tarina keskittyy päähenkilö Timin kokemaan sisarkateuteen. Tuore perheenlisäys aiheuttaa turhautumista. Tim alkaa epäillä, ettei kyseessä ole vain tavallinen vauva, vaan häikäilemätön pyrkyri.

Kerronnan lähestymistapa on aluksi nokkela, mutta lopulta kerrontaa rajoittavan tylsä. Lapsen mielikuvituksen ja tunteiden kautta tavanomainen muuttuu fantastiseksi. Kaiken todellisuuden epäileminen tosin vesittää kaikki panokset ja siten jännityksen. Hetkittäin tarina raapaisee hyvin todellisia aiheita.

The Boss Baby kompuroi epätasaisen sävynsä kanssa. Tarkoituksena on kai kierrättää Toy Story ja Inside Out — mielen sopukoissa -animaatioiden nerokkaat konseptit.

Tekijöiden sävyjen ymmärryksen puutteesta kertoo myös todella vanhentuneet pop-kulttuuriviittaukset. Ne ovat aivan väärässä paikassa lähinnä lapsille suunnatussa elokuvassa.

| Timo Alho

★★✩✩✩

Hyvää:

Muutama hauska kohtaus.

Huonoa: Epätasainen ja yliaktiivinen.

Erityistä: Perustuu Marla Frazeen lastenkirjaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.