Eturivin pasunistit vaikenivat Savitaipaleella — Taisto Taalikainen ja Mika Terho ovat kuolleet

Taisto Taalikainen kuoli pitkään sairasteltuaan. Mika Terho menehtyi yllättäen.

Anne Kokkonen

Taisto Taalikainen kuoli Savitaipaleella viime lauantaina. Kuvassa musiikinopettajana työuransa tehnyt Taalikainen 70-vuotiaana maaliskuussa 2008.

Savitaipaleen ja sitä kautta laajasti koko Etelä-Karjalan musiikkielämään vaikuttaneet Taisto Taalikainen ja Mika Terho ovat kuolleet. Taalikainen menehtyi pitkään sairasteltuaan Savitaipaleella lauantaina ja Terho äkillisesti synnyinkaupungissaan Helsingissä viikko sitten maanantaina. Taalikainen oli syntynyt Taipalsaaren Pönniälässä vuonna 1938 ja ehti täyttää 80 vuotta viime maaliskuussa. Terho oli syntynyt vuonna 1967.

Taisto Taalikainen kävi isänsä kotikylässä Pönniälässä vain syntymässä ja eli Puumalassa ennen kuin asettui luokanopettajaksi valmistuttuaan Savitaipaleelle 1960-luvun alkupuolella. Elämänuransa Taalikainen teki musiikinopettajana. Taalikaisen oma instrumentti oli pasuuna, mutta hän hallitsi monia muitakin soittimia. Viimeisessä esiintymisessään, Naururyppyjä-musikaalissa joulukuussa 2017, Taalikainen soitti kontrabassoa.

Taalikainen musisoi lukuisten kaakkoissuomalaisten orkestereiden riveissä, kuten Imatra Big Bandissa, Lappeenrannan kaupunginorkesterissa ja Rakuunasoittokunnassa sekä Savitaipaleen Torvisoittokunnassa ja Tornaattori-yhtyeessä. Savitaipaleen teatteriharrastajien musikaaleissa musiikin sävelsi ja sovitti tavallisesti Taisto Taalikainen, ja hänet palkittiin ansioituneena savitaipalelaisena Savitaipale-palkinnolla vuonna 2005.

Kai Skyttä

Mika Terho kuoli Helsingissä viikko sitten maanantaina. Kuvassa Terho kesäkuussa 2014, jolloin Savitaipale Soi -tapahtuma laajeni kaksipäiväiseksi.

Mika Terho muutti Savitaipaleelle avioliiton myötä vuonna 2006. Hän oli Taalikaisen tapaan pasunisti ja myös tämän vävy. Terho teki päätyönsä graafikkona, mutta toimi Sibelius-Akatemian jazzlinjalla opiskelleena monissa kotimaisissa rytmimusiikin yhtyeissä, kuten Espoo Big Band ja Sami Saaren taustabändi. Hän oli Etelä-Saimaan musiikkikriitikko 2010-luvulla, toimittaja paikallislehdessä ja kunnan sopimuspalokuntalainen.

Terho muutti takaisin Helsinkiin vuonna 2016. Sitä ennen hän ehti vaimonsa kanssa ja laajan soittajaverkostonsa avulla rakentaa Etelä-Karjalan gruuveimman musiikkitapahtuman: Savitaipale Soi! vuosina 2013—2016.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset