Toisenlaista sotaa

Jarno Mällinen: Kotirintama. Like 2017, 168 s.

Toisenlaista sotaa

Jarno Mällisen kolmas romaani kertoo kolkon tarinan jatkosodan aikaisesta Suomesta nuoren pojan silmin.

Radiopuhelimet-yhtyeen kitaristina ja sanoittajana tunnettu Mällinen aloitti kirjallisen uransa Kieroonkasvukertomuksella vuonna 2011, ja viimeistään toimittajamaailmaan sijoittuva Hiekkaan piirretty hirviö (2014) vakuutti hänen taidoistaan omaperäisenä kertojana. Kolmas romaani Kotirintama poikkeaa kuitenkin edeltäjistään selvästi.

Kotirintamassa eletään kesää 1941, kun jatkosota Suomen ja Neuvostoliiton välillä puhkeaa. Alakouluikäisen Joonaksen äiti menehtyy sairauteen, ja hän muuttaa vaiteliaan isänsä kanssa tuntemattomaan maataloon jonnekin pohjoiseen.

”Täällä ollaan ja eletään”, isä toteaa. Mutta tien toisella puolella olevasta mökistä ja sen asukkaista ei puhuta. Eikä menneisyydestä tai siitä, miksi isä ei ole rintamalla muiden miesten kanssa. Selityksiä ei tule, eikä lohtua. Isän tehdessä pitkää päivää kuljettajana patotyömaalla on Joonaksen hakattava pilkkeitä ja opittava kalastamaan ruokansa.

Kotirintaman kerronta on koruttoman todentuntuista, paikoin taas runollisen ilmeikästä. Pikkupojan mielikuvitus sekoittuu ympärillä myllertävään maailmaan samalla, kun Joonas yrittää saada selvyyttä isän menneisyydestä. Taustalla kummittelevat vanhat vihanpidot ja historian arvet. Tarina suodattuu Joonaksen tajunnan kautta lukijalle pirstaleisena ja vetoavana.

Kotirintama on tiivis ja rönsyilemätön lukukokemus, jossa Mällisen kerronta nousee aiempia romaaneja korkeammalle tasolle. Se on erittäin hallittu kokonaisuus, joka löytää tiensä lukijan ihon alle, vaikkei olisikaan erityisen perehtynyt aikakauden historiaan. Vaikka Kotirintama sijoittuukin sota-aikaan, on se ennen kaikkea kuvaus kohtalon ruhjomasta perheestä ja pienestä pojasta kaiken keskellä.

| Tuukka Hämäläinen

Hyvää: Lapsen näkökulma. Hallittu kokonaisuus ja kerronta.

Huonoa: -

Erityistä: Vetoava romaani vahvalta kertojalta.

Luetuimmat