Kirja-arvio: Arja Tiainen on liian räväkkä suorasuu suomalaisen runouden grand old ladyksi

Arja Tiainen: Kirjeitä karkailevalle puolisolle. Palladium Kirjat 2017. 84 sivua.

Kirja-arvio: Arja Tiainen on liian räväkkä suorasuu suomalaisen runouden grand old ladyksi

Arja Tiaisessa (s. 1947) on niin paljon särmää, ettei hän sovi suomalaisen runouden grand old ladyksi. Räväkkä suorasuu on 13 runoteoksen jälkeen yhä terävässä iskussa. Hän kirjoittaa runoutta, jota jokainen ymmärtää. Vai mitä sanotte?

”Olen Kannaksen evakoitten kersa/ mutsi synnytti 8 lasta, koki 3 sotaa/ 97 muuttoa eikä koskaan valittanut/ ei mukavuuksia eineksiä imureita pesukoneita/ kun sähköt menee modernista maailmasta/ mä pärjään.”

Runot pursuilevat pärjäämisen uhoa, naisnäkökulmaa ja nykymenon hulluutta. Omat arvonsa ja juurensa Tiainen näyttää ylpeästi vaikkapa runossa, jossa hän kertoo kahdesta enostaan ruokapöydässä. Toisella on punainen ja toisella valkoinen käsivarsinauha, kummallakin ase puurolautasen vieressä.


”Nyt pojat, mummo sanoi tiukasti/ Täällä työ ette tappele!/ Toinen katosi toinen kohosi asemiin/ eihän näistä hiiskahdettu/ tältä pohjalta/ minun rauhanaatteeni syntyi.”  

Tiainen kirjoittaa käyneensä ”rimaa hipoen koko kansakoulun” ja olleensa aina köyhä ja vihanneensa köyhyyttä. Lukemista hän on rakastanut aina.

”Nykyihminen? Upposuossa tarpova moukka!/ Vai ei Shakespeare anna mitään nykyihmiselle?” hän huudahtaa. Television töllötys ja penkkiurheilu saa hänet vinoilemaan ilkikurisesti.

Runokirjan nimi on kerrassaan houkuttava. Se viittaa rakastettuun, joka on levoton kuljeksija.

Tiainen ei hempeile vaan tykittää täysillä. Mikä parasta, lukija huomaa purskahtavansa iloiseen nauruun. Se ei ole ihan tavallista nykyrunoutta kahlatessa.

”Jätkä lupaa tulla eikä ikinä tule/ kosto elää.// Enste tiskaat sit imuroit/ peset ikkunat ja viet pyykit pesutuvalle/ hakkaat portin luota jäisen kynnyksen/ hiekoitat mulle polun postilaatikolle.// Sitten mennään mun sukulaisten luo.”

Hyvää: Selkeää suomea ja hillitöntä huumoria.
Huonoa: —
Erityistä: Tiainen tunnetaan myös Rauli Badding Somerjoen Paratiisi-biisin toisena sanoittajana.