Diktaattorit naissankareina

Diane Ducret: Diktaattorien naiset. Elämää Mussolinin, Leninin, Stalinin, Salazarin, Bokassan, Maon, Ceausescun ja Hitlerin kanssa.Suomentanut Pirjo Thorel.Atena kustannus 2017. 410 s.

Atena kustannus

Julminkin diktaattori kaipaa läheisyyttä ja rakkautta. Vallan hurmio ei ole mitään ilman omaa rakasta, jonka kanssa voi jakaa yksityiset hetket. Kirja tosin osoittaa, että harvalle johtajalle riitti yksi lemmitty. Samanaikaisia suhteita oli useita.

Yksiavioisuus ei kuulunut vallan tunnusmerkkeihin. Benito Mussolini taisi olla lajissaan kaikkein ahkerin — hänellä oli samaan aikaan 14 rakastajatarta. Jotain kertoo myös hänen toteamuksensa, että väkijoukko on naisten tavoin tehty väkisin otettavaksi.

Kirjan tekijä Diane Ducret (s. 1982) on toimittaja ja dokumenttien tekijä. Hän on tutkinut yksinvaltiaiden elämää laajasti. Perusteellisuus näkyy tekstistä: se on täynnä mehukkaita yksityiskohtia. Silti suuret linjat pysyvät koossa, ja teksti etenee rivakasti. Lukija jää kerta kerran jälkeen ihmettelemään, mikä näissä miehissä naisiin niin totaalisesti vetosi. Valta ja asema? Määrätietoisuus ja vahva luonne?

Ulkonäkö se ei voine olla. Kukaan näistä herroista ei kasvoillaan pääsisi iskupaikoille edes juhannuksen kylätansseissa. Jokin heissä silti vetosi niin totaalisesti, että esimerkiksi Hitler sai enemmän ihailijapostia kuin Beatles konsanaan.

Suhde diktaattoriin ei silti tuonut useinkaan onnea. Moni daameista päätyi itsemurhaan, useat kärsivät jatkuvasta väkivallasta. Kirjan kertomat tarinat ovat osin järkyttäviä, osin tragikoomisia.

Ehkä hulvattominta on meno Romaniassa, jossa herrasväki Ceausescu lahjoittaa toisilleen arvonimiä ja yliopistojen tohtorinhattuja, mutta muistaa toki määrätä kansalle myös suosituksen sukupuoliyhteyksien lukumäärästä. Se on 3—4 kertaa viikossa, ja ehkäisy on ehdottomasti kielletty.

Diktaattorien naiset on uskomaton matka lähihistoriaan ja sen käsittämättömyyksiin, salattuihin kamareihin. Perimmältään on kyse vallasta ja alistamisesta, ihmisarvon murentamisesta.

|

Seppo Paajanen

Hyvää: Selkeästi kerrottu henkilöhistoria salatulta puolelta.

Huonoa: Kuvitus puuttuu täysin. Herrat toki tunnetaan, mutta nyt naiset jäävät kasvottomiksi.

Erityistä: Keski-Afrikan presidentti Bokassalla oli 17 vaimoa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.