Konkareiden kosto

Tyylikäs lähtö (Going in Style, Yhdysvallat, 2016)Ohjaus: Zach Braff. Käsikirjoitus: Theodore Melfi. Rooleissa: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Ann-Margret, Joey King, Matt Dillon, Christopher Lloyd, John Ortiz. Peter Serafinowicz.Kesto: 97 min. K-12.

Atsushi Nishijima

Morgan Freeman, Michael Caine ja Alan Arkin tähdittävät rikoskomediaa.
Morgan Freeman, Michael Caine ja Alan Arkin tähdittävät rikoskomediaa.

Tuho-osasto -komediasarjan pääosaa näytellyt Zach Braff siirtyi televisiouransa jälkeen elokuvakameran taakse. Ohjaajana hänen tuotoksensa ovat olleet lämminhenkisiä, omalaatuisia ja parhaimmillaan epätasaisia.

Tyylikäs lähtö on on Braffin ensimmäinen isolle studiolle ohjaama elokuva, mutta tyyli on tuttu indie-elokuvista. Kameratyöskentely ei ole jäykkää, joten monissa kohtauksissa puhaltaa kepeä vapaus. Näyttelijät tuntuvat rentoutuneilta.

Tyylikäs lähtö ei ole kuitenkaan vapaamuotoinen henkilökuvaus vaan näppärälle idealle rakennettu ryöstöelokuva, jonka kaavamainen käsikirjoitus jättää lopulta hyvin vähän liikkumavaraa.

Elokuvan vetovoima on sen pääkolmikossa. Karismaattiset näyttelijälegendat Morgan Freemanin, Michael Cainen ja Alan Arkinin näyttelemät kolme kaverusta, jotka ovat omistaneet suuren osan elämästään työlleen, huomaavat olevansa tyhjän päällä. Systeemi ei ole rakennettu reiluilla pelisäännöillä, joten kolmikko päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

Kyseessä on amerikkalaisessa elokuvassa tuttu kaava: työväenluokan kostofantasia rikkaita ja valtaapitäviä kohtaan. Kyseessä onkin uusintaversio 70-luvun hupailusta. Samaan kaavaan perustuvia elokuvia tarjoillaan tasaisin ajavälein.

Vitsit revitään siitä että kolme vanhaa miestä päättää ryhtyä rikollisiksi. Ikä ei tule yksin joten kommellukset ja sukupolvien yhteentörmäykset ovat taattuja.

Hyvän pääkolmikon ja varmojen vitsien pohjana ei vain ole mitään aidosti vetoavaa. |

Timo Alho

★★✩✩✩

Hyvää: Loistava pääkolmikko.

Huonoa: Kädenlämpöinen toteutus.

Erityistä: George Burns, Art Carney ja Lee Strasberg näyttelivät päärooleja alkuperäisessä vuoden 1979 elokuvassa Vauhtivaarit.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.