Papupaahtimon remontti oli 20 vuotta sitten juhlavuoden yllätys Lappeenrannan lapsille ja nuorille — Chymoksen kaakaopaahtimosta tehtiin omat tilat kuvataidekoululle

Papupaahtimosta haaveiltiin jo vuosikymmen aiemmin, mutta lama pani hankkeen pitkäksi aikaa jäihin. Remontti valmistui vihdoin joulukuussa 2000.

Seppo Rautiovaara

Lappeenrannan entinen kaupunginjohtaja Markku Andersson (oik.) ja kuntapäättäjät Hannu Myyryläinen ja Risto Hovi vuonna 1999 katsastamassa tulevaa kuvataidekoulua.
Lappeenrannan entinen kaupunginjohtaja Markku Andersson (oik.) ja kuntapäättäjät Hannu Myyryläinen ja Risto Hovi vuonna 1999 katsastamassa tulevaa kuvataidekoulua.

Kuvataideharrastajat saivat Lappeenrannassa 20 vuotta sitten hienoja uutisia. Lappeenrannan kaupungin täyttäessä 350 vuotta se päätti juhlan kunniaksi antaa kaupunkilaisille, erityisesti lapsille ja nuorille, lahjan. Linnoituksessa sijaitseva vanha papupaahtimo peruskorjattaisiin Lappeenrannan kuvataidekoulun tiloiksi.

Linnoituksen kärjessä sijaitseva punainen tiilirakennus oli alun perin vuonna 1884 rakennettu vankilan sauna- ja pesulatuvaksi. Myöhemmin rakennuksessa toimi Chymoksen kaakaopaahtimo, minkä takia rakennusta kutsuttiin kansan suussa papupaahtimoksi. Ennen korjauspäätöstä rakennus oli ollut vuosia kylmillään.

Kuvataidekoulu oli haaveillut papupaahtimosta jo kymmenisen vuotta aiemmin, ja kaupunki oli jo laatinut alustavia korjaussuunnitelmia. Tuli kuitenkin lama, joka laittoi hankkeen pitkäksi aikaa jäihin. Kuvataidekoulu toimi Lappeenrannan tanssiopiston alakerrassa, mutta kumpikin koulu kaipasi lisää tilaa.

Mika Strandén

Kuvataidekoulun rehtori Leila Kaltila oli jo pitkään tehnyt töitä sen eteen, että kuvataidekoulu saisi omat tilat.

Päätös viiden miljoonan investoinnista tehtiin valtuuston juhlakokouksessa

Kuvataidekoulun entisen rehtorin Leila Kaltilan mukaan olikin mahtava kuulla, että Lappeenranta oli valmis panostamaan papupaahtimon remonttiin. Päätös yli viiden miljoonan markan investoinnista tehtiin kaupunginvaltuuston juhlakokouksessa kesällä 1999.

— Minut oli kutsuttu rehtorina paikalle. Kokouslistalla oli tämä yksi ainoa asia. Se oli hieno hetki, Kaltila kertoo.

Päätöksen perusteluissa todettiin, että ”Lappeenrannan 350-vuotisjuhlien kunniaksi on perusteltua vaalia linnoitusmäen historiallista merkitystä osana kaupungin menneisyyttä ja huolehtia historiallisen miljöön ja rakennusten säilyttämisestä myös jälkipolville.”

Kaupunki oli aiemminkin tehnyt juhlavuosiensa kunniaksi merkittäviä investointipäätöksiä. 300-vuotisjuhlansa kunniaksi vuonna 1949 kaupunki päätti valtuuston päätöksellä perustaa kunnallisen teatterin.

Papupaahtimon remontti pistettiin vireille saman tien vuonna 1999, ja Lappeenrannan kuvataidekoulu pääsi muuttamaan uusiin tiloihin joulukuussa 2000.

Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttelyssä on esillä muun muassa Liisa Lallon päättötyö

Juhlat teemana 200 oppilaan kevätnäyttelyssä

Lappeenrannan kuvataidekoulussa opiskelee nykyään yli 200 eri-ikäistä oppilasta. Heidän työnsä tuloksiin voi parhaillaan tutustua kevätnäyttelyssä, jonka teemana on Juhlat. Teema viittaa koulurakennuksen 20-vuotisjuhlaan, mutta ennakoi lisäksi jo ensi vuotta. Kuvataidekoulu perustettiin Lappeenrantaan vuonna 1980, joten ensi vuonna se täyttää 40 vuotta.

Kuvataidekoulun lisäksi opiskelijoiden töitä on esillä Lappeenrannan taidemuseossa. Täältä tuulee -näyttelyn teokset ovat syntyneet Lappeenrannan 370-vuotispäivän kunniaksi Saimaan ja Lappeenrannan arkkitehtuurin inspiroimina. Esillä on muun muassa pienoismalleja, piirustuksia ja maalauksia kaupungin tutuista rakennuksista, kolmiulotteisia kalatöitä ja animaatio.

Uusimmat uutiset