Lappeenrannan taidemuseo on valittu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kummimuseoksi – Ensi vuodelle tulossa videotaidefestivaali

Alueellisen kummitoiminnan on tarkoitus elävoittää kuvataidetoimintaa eri puolilla Suomea.

Kai Skyttä

Taidemuseo järjestää videotaidefestivaalin ensi vuonna. Arkistokuva.
Taidemuseo järjestää videotaidefestivaalin ensi vuonna. Arkistokuva.

Lappeenrannan taidemuseo on valittu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kummimuseoksi. Asiasta kertoo Lappeenrannan kaupunki.

Kuvataiteen alueellinen kummitoiminta on Jenny ja Antti Wihurin rahaston vuonna 2017 aloittama kuvataiteen tukimuoto. Sen tarkoitus on elävöittää kuvataidetoimintaa eri puolilla Suomea.

Alueelliseen kummitoimintaan ei voi hakea, vaan säätiö lähestyy itse museoita. Se käy läpi museon sekä alueen tarpeita ja toiveita avoimen ideoinnin kautta.

Vuoden 2019 lopulla Lappeenrannan taidemuseo sai 75 000 euroa hankkeiden toteuttamiseen.

Videotaidetta viikon verran ensi vuonna

Lappeenrannan taidemuseo suunnittelee kummitoiminnan hankkeena viikon kestävää videotaidefestivaalia. Festivaali järjestetään Lappeenrannan linnoitusalueella syys-lokakuussa 2021, kun illat ovat riittävän pimeitä ulkotiloissa järjestettäville videoprojisoinneille.

Alueellisen kummitoiminnan resursseilla halutaan toteuttaa jotakin muuta kuin perinteinen näyttely museon tiloissa. Video- ja mediataide valikoitui taidemuodoksi, sillä Etelä-Karjalassa ei ole aiemmin esitelty vastaavanlaista taidetta kovin paljoa.

Lisäksi videotaide on mahdollista viedä ulkotilaan toisin kuin monet muut kuvataiteen muodot.