Tämän trillerin Freudkin lukisi

Pierre Lemaitre: Verihäät. Suomentanut Kaila Holma. Minerva kustannus 2018, 363 sivua.

Kaikki maailman tarinat voidaan palauttaa noin kuuteen perustarinaan tai -satuun ja niiden muunnelmiin. Nostan nyt esille vain yhden muunnelman, Kaunottaren ja hirviön. Se nimittäin löytyy varsin selvästi Pierre Lemaitren trillerin Verihäiden pohjalta.

Kaunottaren roolin täyttää tällä kertaa kolmekymppinen Sophie, jota etsitään kahdesta murhasta epäiltynä. Hirviötä, nimeltään Frantz, voisi luonnehtia psykopaatiksi. Lisäksi hän potee vakavanlaatuista Oidipus-kompleksia.

Tyyliniekkana Lemaitre on omaa luokkaansa.

Näkökulma teoksessa vaihtelee kapean henkilökohtaisesta (Sophie) viileän havainnoivaan (Frantz). Välistä käytetään jopa sinäkertojaa: "Refleksi. Unissakävelijä. Liiku, odota. Olet lähdössä. Sinun on ehdottomasti pakko lähteä."

Henkilöasetelman tuttuus itse asiassa tuo erään lisäulottuvuuden Verihäihin. Aloin jo ensimmäisestä sivusta lähtien arvailla, miten Lemaitre modernisoi jatkossa alkutarinaa.

Korvataanko hirviön ylle langettu kirous kenties lapsuudentraumalla? (Kyllä.) Tapahtuuko muodonmuutos kasvojen leikkauksella? (Ei, vaan Frantzin äidin morsiuspuvulla!)

Ynnä: viitataanko tekstissä Jean Cocteaun elokuvaan Kaunotar ja hirviö (1946) tai King Kongiin? (Cocteau & jättiläisapina saivat levätä rauhassa.)

Lemaitre lienee nykyhetken kiinnostavin ranskalainen jännityskirjailija. En ainakaan muista ketään toista, joka pelaisi yhtä taitavasti trillereiden ja taideromaanien kerrontakeinoilla.

Tyyliniekkana Lemaitre on omaa luokkaansa. Olen varma, ettei hän koskaan lopettaisi kirja-arvostelua seuraavaan lauseeseen: "Verihäissä liikutaan niin pimeissä ihmismielen kerrostumissa, että ne saisivat Sigmund Freudin suorastaan kuolaamaan." ǀ Petri Liukkonen

Hyvää: Pirullisen jännittävä juonikuvio.

Huonoa: Hirviö/Frantz ei herätä sympatiaa. Teoksen alkuperäinen nimi viittaa hääpukuun eikä vereen.

Erityistä: Minerva julkaisee Lemaitrelta lokakuussa myös romaanin Tulen varjot.