Kolumni: Tämä on nyt tutkittu — Simolantien valoristeyksessä palaa aina punainen

Kai Skyttä

Kolumni: Tämä on nyt tutkittu — Simolantien valoristeyksessä palaa aina punainen

Lappeenrannan ärsyttävin risteys on Simolantien Nesteen vieressä. Ihan sama ajaako siihen idästä vai lännestä, etelästä vai pohjoisesta, punaiset palavat.

Kun seison jälleen kerran punaisissa ja manaan, että aina, ihan aina tässä saa jököttää, vieruskaverini huomauttaa, että väitteeni sotii kaikkea todennäköisyyttä vastaan. Punainen valo ei voi missään tapauksessa palaa aina.

Hah!

Päätän tukeutua empiriaan ja alan laskea punaisen ja vihreän valon esiintyvyyden. Saan ajaa kymmenen kertaa tuohon risteykseen, ja padam, aina punainen. Vasta 12:lla kerralla valo on vihreä.

Voin kertoa sinulle kanssa-autoilija, että jos olet ajamassa vaikkapa Mäntylästä kauppatorille, niin 92 prosentin todennäköisyydellä juutut Simolantien Nesteen kohdalla punaisiin valoihin. Ja yhtä vähäinen mahdollisuus on osua vihreisiin valoihin, jos olet huristelemassa Prisman suunnasta Tykkiin.

Vai kohtelevatko valot eri tavalla eri ihmisiä? Ehkä minä olen Aku Ankka ja joku muu on Hannu Hanhi, jolle loistavat aina vihreät valot.

Tiedättehän automatkojen pelin, jossa kukin kyytiläinen valitsee tietyn merkin ja sitten lasketaan, kuka saa ensimmäisenä kymmenen saman merkkistä kasaan.

Kun pelasin peliä pojan kanssa, valitsin itselleni kiireesti Suomen yleisimmän automerkin. Pohjasin päätökseni autojen rekisteröintitilastoihin.

Ja yks kaks kaikki Toyotat olivat kadonneet tieltä. Vastaan tuli Volkswageneita, Skodia, Volvoja, Fordeja, Nissaneita ja Kioja.

Pelin voitti kirkkaasti poika, joka valitsi Peugeotin. Pösön! Vaikka niitä on liikenteessä kuusi kertaa vähemmän kuin Toyotoja.

Päätin, että jatkossa luotan autopelissä vain intuitioon. Pärjäsinkin paljon paremmin, kun aloin laskea Citroeneja.

Mitä tästä opin? Ei elämässä voi mitään varmistella, ei edes autopelin mestaruutta. Tunteeseen luottaminen voi johtaa parempaan lopputulokseen kuin järkeily.

Ja siinä Simolantien risteyksessä voi nojata taaksepäin ja hengähtää hetken.

Luetuimmat