Kerrankin oivaltavia Facebook-päivityksiä

Pirkko Saisio: Spuuki spaidermän ja raju Nonna.193 sivua, Siltala 2017.

Kerrankin oivaltavia Facebook-päivityksiä

Pirkko Saisio ja tarinoita lapsenlapsesta. Vetävä kertoja ja luotaantyöntävä aihe. Tarttuako vai ei?

Saision saavutukset painavat valinnassa enemmän, joten ei kun kertomusten epämukavuusalueelle. Se on yleensä hyvä paikka oppia uutta, ja niin käy taas kerran. Saisio ei petä nyt, ei kenties koskaan.

— Hienoja hetkiä ei kannata suunnitella etukäteen, kirjailija muistuttaa, ja mahdotontahan se usein on.

Spuuki spaidermän ja raju Nonna perustuu Saision Facebook-päivityksiin viime vuosilta. Niiden aiheena on tyttären esikoispoika ja tämän kanssa vietetty vapaa-aika. Päivitykset saivat peukutuksia kirjailijan kaveripiirissä, ja kustantaja näki tilaisuuden. Kirjaa varten postausten kuosia on hiottu.

Sisältö on simppeli. Päiväkirjanomaisia välähdyksiä elämästä ja erilaisista asioista. Tähän tapaan:

— Mä en nuku koskaan, en ikinä, ilmoitti nelivuotias, kun iltasatu oli luettu ja ruvettiin sammuttamaan valoja. Mä vaan pidän silmiä kiinni ja nautin. Ja siltä se näyttääkin, nelivuotiaan uni. Intohimoiselta.

Postaukset asettavat vastakkain uuden ja rutinoituneen maailmankatsomuksen. Leikkauskohdassa syntyy arkisia oivalluksia, kun hellanlettas-meininki on jätetty sille sopivaan paikkaan: unholaan.

Saision tuotanto on pitkälle omaelämäkerrallista. Spuuki-kirjakin kertoo kirjailijasta ja lähipiiristä, mutta sen lähin yhtymäkohta on veneilyn maailmaan sijoittuva Lokikirja (2010). Siinä Elsa-tytär kasvoi lapsesta aikuiseksi. Nyt hänen poikansa kasvaa ensin esikouluikäiseksi, sitten isoksiveljeksi.

Aiemmin julkaistun sähköisen aineiston painaminen kirjaksi tuntuu takaperin puuhun kapuamiselta. Saision otteella puusta saa hauskan panoraaman maailmaan, ja se lapsikin tuntuu ihan siedettävältä. |

Petteri Värtö

Hyvää: Pirkko Saision havainnot ja kieli.

Huonoa: Jo julkaistun aineiston kierrätys.

Erityistä: Kuvitus on lapsenlapsen piirroksia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.