Rakoilevaa perhedraamaa

Kaiken se kestää (Suomi, 2017).Ohjaus ja käsikirjoitus: Visa Koiso-Kanttila.Rooleissa: Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Tomi Enbuska, Malla Malmivaara, Vili Saarela, Olavi Angervo, Risto Tuorila, Eeva-Maija Haukinen.Kesto 82 minuuttia.K12.

Jolle Onnismaa

Antti Luusuaniemi ja Pihla Viitala näyttelevät kriisissä olevaa avioparia.

Pitkän uran dokumenttielokuvien ohjaajana ja kuvaajana tehnyt Visa Koiso-Kanttila on tehnyt ensimmäisen näytelmäelokuvansa. Kyseessä on ihmissuhteiden ongelmia puiva sukukronikan tiivistelmä.

Kolmiodraama aviopari Marjan (Pihla Viitala) ja Tapion (Antti Luusuaniemi) sekä Ullan (Malla Malmivaara) välillä toimii dynamona draamalle. Pettämisen ja irtiottojen syitä pyritään kuvaamaan tuomitsematta.

Viiltävimmin kerronta puree, kun rumaa ihmissuhteiden kolarointia kuvataan Vili Saarelan ja Olavi Angervon näyttelemien lapsien kautta. Aikuisten narsistinen käyttäytyminen tekee selkeää tuhoa jälkikasvun tunnekehitykselle.

Kaiken se kestää on taiteellisesti kunnianhimoinen, mutta epätasainen tuotos. Maalaileva kuvaus ja pitkät tulkinnanvaraiset hetket luovat hetkittäin mielenkiintoista kerrontaa, mutta Koiso-Kanttilan vision pintajännite ei säily.

Taika katoaa hetkistä monesti, ja jäljelle jää lavastetulta tuntuvaa haahuilua. Siinä missä samankaltaisella tyylillä elokuviaan tekevä Terrence Malick antaa näyttelijöilleen vapautta ja kuvaa tuhottomasti filmimetrejä (tai muistikortteja), tuntuvat Koiso-Kanttilan runolliset kuvaukset usein liiankin orkestroiduilta.

Välitön spontaanisuus katoaa asettelussa. Sama koskee elokuvan dialogia, joka muuttuu hetkittäin hyvin suuhun sopivasta proosan lausumiseksi.

Upeisiin kuviin tarttuu hetkittäin koskettavaa arkidraamaa. Ohjaajan yritys tehdä siitä jotenkin transsendentaalista tekee kokonaisuudesta hieman kömpelön. |

Timo Alho

Hyvää: Kauniisti kuvattu. Herkkiä hetkiä.

Huonoa: Kummallisesti maalaileva ja jäykkä samanaikaisesti.

Erityistä: Kuvattu Oulussa ja Hailuodossa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.