Lääkärin katumus

Tuntematon tyttö (La fille inconnue, Belgia/Ranska, 2016).Ohjaus ja käsikirjoitus: Jean-Pierre Dardenne ja Luc Dardenne.Näyttelijät: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier.Kesto: 106 min. K12.

Les Films du Fleuve

Adèle Haenelen näyttelemä lääkäri tutkii kuolleen tytön menneisyyttä Cannesin pääpalkinnon voittaneessa draamassa.
Adèle Haenelen näyttelemä lääkäri tutkii kuolleen tytön menneisyyttä Cannesin pääpalkinnon voittaneessa draamassa.

Dardennen veljesten elokuvista on tullut Ranskassa jo käsite. Käsivaralla kuvattujen, musiikittomien elokuvien tarinat ovat usein moraalikertomuksia, jotka onnistuvat välttämään saarnan löyhän.

Tuntematon tyttö tuntuu lähes sisarteokselta parin vuoden takaiselle Kaksi päivää, yksi yö -elokuvalle. Kummassakin on voimakastahtoinen nainen henkilökohtaisella tutkimusmatkallaan. Tällä kertaa tarinan alkuunpanijana on syyllisyys.

Jenny Davin (Adèle Haenel) on juuri saanut ylennyksen ja perinyt arvostetun praktiikkapaikan. Uusi ura alkaa kuitenkin ikävissä merkeissä, kun lääkäriaseman ovella käännytetty nuori nainen päätyy menehtymään.

Tapaus vainoaa lääkäriä. Kylmän logiikan ja lääkärin eettisten koodien takaa paljastuu maailma, joka pursuaa tuskaisia tarinoita. Jenny ei pääse yli ylitsekatsotusta sielusta.

Elokuva tarjoaa itsetutkiskelun lisäksi mysteerin ja katsauksen ajankohtaisiin kysymyksiin. Lopputulos ei kompastele kunnianhimoisiin aihepiireisiin, koska toteutus on niin hillitty ja inhimillinen.

Adèle Haenelin upeasti tulkitsema päähenkilö on tavallinen henkilö, joka tekee tietoisen valinnan astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja kohdata maailman nurjemman puolen.

Tuntematon tyttö käsittelee sitä suurta lopullisuuden tunnetta. Sitä, jota mikään katumustyö ei saa käännetyksi.

Haenelin näyttelijäntyön ja Dardennen veljesten hienovaraisuuden ansiosta elokuva ei muutu ankeaksi itsensä ruoskimiseksi. Etsiväelokuvien malli tarjoaa kätevän tavan käsitellä monimutkaisia aiheita. |

Timo Alho

Hyvää: Intiimi etsivätarina tavallisesta elämästä.

Huonoa: Ei nouse parhaimpien Dardenne-elokuvien tasolle.

Erityistä: Voitti Cannesin arvostetuimman Palme d’Or -palkinnon. Lopullinen versio leikattiin voiton jälkeen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.