Ei aivan jymyvoimaa

Bamse ja noita-akan tytär (Bamse och häxans dotter, Ruotsi, 2016).Ohjaus: Christian Ryltenius ja Maria Blom.Suomenkielisissä äänirooleissa: Jussi Vatanen, Juha Muje, Markus Bäckman, Saana Norra, Petri Hanttu, Antti Timonen.Kesto 66 minuuttia. S.

SF Studios

Maailman vahvin nalle seikkailee uudessa animaatioelokuvassa.

Sinisiin haalareihin ja myssyyn sonnustautunut Maailman vahvin nalle, Bamse, on seikkaillut sarjakuvien sivuilla jo 50 vuotta. Ruotsalaisen Rune Andréassonin kynästä syntynyt hahmo on pysynyt tasaisen suosittuna läpi vuosikymmenien. Nallella ei ole ollut tarvetta uudistua tai muuttua modernimmaksi säilyäkseen ajankohtaisena. Ehkä siinä onkin avain hahmon vetovoimaan.

Monelle Bamse-sarjakuvia lukevalle kyseessä voi olla ensimmäisiä lukukokemuksia. Siksi tarinat eivät ole kovin monitahoisia. Sama idea tuntuu myös uudessa animaatioelokuvassa. Juonessa ei ole turhan jyrkkiä käänteitä, vaikka vastoinkäymisiä ja sankarillisia hetkiä riittääkin.

Vain rahasta ja vallasta välittävä Kroisos-Myyrä haluaa purkaa vanhan padon ja hukuttaa Kumpulan kylän veden alle. Kun Nalle romuttaa Kroisoksen suunnitelmat hakee tämä epätoivoisena apua taikavoimista. Kylä ja sen asukit, jopa Maailman vahvin nalle, ovat kiperässä paikassa. Taikavoimia hallitseva noita akan tytär Lotta alkaa kyseenalaistamaan tekojaan. Lopulta kaikki kylän lapset nousevat yhdessä vastarintaan.

Bamse ja noita-akan tytär on toteutukseltaan televisiopiirrettyjen tasoa. Taustat ovat nättejä akvarelleja, mutta itse hahmot on animoitu päälle melko karkeasti. Liike ja tunteiden näyttäminen on hakusessa. Musiikkinumeroita ja äänityötä myöten viimeisin Bamse-seikkailu tuntuu hieman nukkavierulta.

Kun teattereissa on parhaillaan monta kelpoa lastenelokuvaa ei Maailman vahvin nalle aivan pärjää vertailussa. Onneksi sarjakuvien pienille ystäville ovat tarjolla tutut hahmot. Jymyhunaja ja heikkojen puolustaminen maistuvat yhä Nallelle. |

Timo Alho

HHIII

Hyvää: Hahmojen ystäville tehty.

Huonoa: Hieman nuhjuinen animointi.

Erityistä: Bamsen ensimmäinen animaatioseikkailu oli jo vuonna 1966.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.